Jelentős javulást mutat a műtét utáni CT-vizsgálat Ariel Saron izraeli miniszterelnök állapotában - közölték a Hadassza kórház illetékesei péntek délután. A súlyos agyvérzést szenvedett izraeli kormányfőt vasárnap délig altatni fogják és lélegeztetőgépen marad. A miniszterelnök betegsége ugyanakkor egyelőre nem befolyásolja novemberben létrehozott pártjának népszerűségét: a Kadima egy csütörtöki felmérés szerint még a Saront helyettesítő Ehud Olmert vezetésével is nyerne a választáson.

Ariel Saron izraeli kormányfőt a péntek reggeli CT-vizsgálat után sietve újra megműtötték, az orvosi beavatkozás pénteken fél három körül fejeződött be. A jeruzsálemi Hadassza kórház illetékesei délután bejelentették: jelentős javulást mutat a műtét utáni CT-vizsgálat Saron állapotában. Slómó Mor-Jószéf, a kórház igazgatója közölte, hogy a 77 éves miniszterelnök a sürgős műtét és a CT-vizsgálat után visszakerült az intenzív osztályra, ahol legalább vasárnap délig altatni fogják és lélegeztetőgépen marad.

"A műtét során a megnövekedett koponyaűri nyomás enyhült, az előző operáció után visszamaradt alvadt vér egy részét leszívták" - mondta a professzor. "A műtét végeztével aktív vérzés nem volt és a koponyaűri nyomás visszasüllyedt a normális szintre. A korábbi CT-vizsgálatokkal összehasonlítva elmondhatom, hogy jelentős javulás kezdődött meg" - tette hozzá a Hadassza kórház igazgatója.

Slómó Mor-Jószéf korábban azzal indokolta az újabb operáció szükségességét, hogy újra vérzés lépett fel a miniszterelnök koponyájában, ami megnövelte az agyra nehezedő nyomást, és a vérnyomása is emelkedett. Minderre a péntek délelőtti CT-vizsgálat derített fényt.

Slómó Mor Jószéf professzor péntek reggeli beszámolójában még azt közölte, hogy nem állt be változás a mesterségesen kómában tartott miniszterelnök állapotában, amely akkor megfelelt a normáknak. A miniszterelnök vérnyomása, pulzusa, veseműködése is rendben volt. Az altatásra a miniszterelnök agyának regenerálódása miatt van szükség.

Egy kórházi illetékes és Saron egy közeli munkatársa szerint a szerdai agyvérzés "jelentős agykárosodást okozott" a miniszterelnöknek. Samuel Sapira, a kórház igazgató-helyettese ugyanakkor az izraeli katonai rádióban "felelőtlennek" nevezte a médiában megjelent ilyen értelmű kijelentéseket. Az orvosok vasárnap tesznek kísérletet Saron felébresztésére, és csak akkor tudják pontosan megállapítani az agyvérzés következményeit. Az igazgatóhelyettes szerint a betegség kezelésének ebben a szakaszában nagy türelemre van szükség, és nem számítanak arra, hogy rövid időn belül drámai mértékű változás állna be Saron állapotában - közölte.

A 77 éves kormányfő szerda este szenvedett súlyos agyvérzést, csütörtökre virradóra több órás életmentő műtétet hajtottak végre rajta a Hadassza kórházban. A politikust a kórház csütörtök esti közlése szerint még legalább két napig, de akár hetvenkét órán át is altathatják, hogy regenerálódhasson szervezete. Saron valószínűleg már nem lesz képes ellátni kormányfői teendőit.

Pártja még nyerésre áll

A novemberben, sajátos önpuccsal létrehozott pártja, a centrista Kadima ugyanakkor továbbra is nyerésre áll. Egy csütörtökön végzett felmérés szerint ezen még a kormányfő súlyos betegsége és a politikai életből emiatt várható távozása sem változtatott.

A Jediót Ahronót című izraeli lapban megjelent, a Dahaf intézet által készített közvélemény-kutatás szerint a Kadima 39 mandátumot szerezne a 120 tagú izraeli parlamentben, amennyiben Ehud Olmert, a kormányfői feladatokat jelenleg ellátó miniszterelnök-helyettes vezetné. A baloldali Munkapártnak a felmérés szerint 20, Saron régi pártjának, a Benjamin Netanjahu volt miniszterelnök által vezetett jobboldali Likudnak pedig 16 mandátum jutna. A felmérés szerint ugyanakkor, ha a Kadimát Cipi Livni igazságügyi miniszter vezetné, 36 helyet, míg ha a Nobel-békedíjas, volt munkapárti Simon Peresz állna az élére, akkor 42 helyet szerezne a kneszetben.

Pártja esetleges győzelme esetére is kérdéses azonban, mi az általa szorgalmazott béketeremtő lépések továbbvitelével. A gázai kivonulást végigvivő - pártjával, a Likuddal emiatt szakító - Saront sokan az egyetlen közel-keleti politikusnak tartják, aki valamiféle tervvel és megfelelő határozottsággal rendelkezett a térségbeli béke megteremtésére.

MTI/[origo]