Reméljük, hogy hozzáfoghatunk a brit csapatok fokozatos kivonásához - mondta Jack Straw brit külügyminiszter. A kivonulást akkor kezdenék, amikor az iraki csapatok át tudják venni az ellenőrzést e területek fölött.

"Hónapok kérdése" az Irakban állomásozó brit haderők fokozatos kivonása - jelentette ki szombaton az iraki fővárosban Jack Straw brit külügyminiszter. "Addig maradunk itt, amíg az iraki kormány akarja. Gyakorlatilag azt reméljük, hogy hozzáfoghatunk a brit csapatok fokozatos kivonásához, nem Bászrában, hanem valamely másik, a mi ellenőrzésünk alatti tartományban kezdve" - mondta a miniszter az AFP hírügynökségnek nyilatkozva.

Fotó: EPA
"Azért vagyunk itt, hogy felszabadítsuk Irakot, nem azért, hogy gyarmatosítsuk."

"E kivonulást az irakiakkal együtt kell megtervezni, amikor már biztosak lesznek abban, hogy saját csapataik teljes mértékben át tudják venni az ellenőrzést e területek fölött. Ez hónapok kérdése. Azért vagyunk itt, hogy felszabadítsuk Irakot, nem azért, hogy gyarmatosítsuk."

Politikai síkon Straw azt hangsúlyozta, hogy Irakban olyan nemzeti egységkormányt kell alakítani, amely nem csak kívülről az. "Nem elég az, ami most van, hogy a vezetők kijelentik, kell egy nemzeti egységkormány, hanem gondoskodni kell arról is, miképpen működjék. El kell gondolkodniuk azon, hogyan dolgozik majd egy széles konszenzuson alapuló kormány, hogyan születnek a döntések. Ha a kormány csak a megosztottságok újratermelésére képes, akkor nem lesz hatékony" - fejtegette a brit vendég.

A külügyminiszter Irakból nyilatkozott a BBC-nek is, és szólt egyebek közt arról, hogy "rövid távon nagy biztonytalanságot" okoz Ariel Saron izraeli kormányfő válságos állapota a térségben. Mint mondta, "Saron talán a legdominánsabb személyiség a Közel-Kelet politikai életében, ezért mindenki számára nagy űrt hagy maga után".

Straw pénteken érkezett a dél-iraki Bászrába. A déli országrészben mintegy nyolcezer brit katona teljesít szolgálatot.