"Más módot kell találni a foglyokkal szembeni viselkedésre" - mondta Angela Merkel német kancellár egy nyilatkozatában. Merkel jövő héten utazik első kormányfői látogatására Washingtonba.

Fotó: EPA
Az amerikai-német kapcsolatokat is fel akarja élénkíteni

Angela Merkel német kancellár szerint nem szabad hosszú távon léteznie olyan intézménynek, mint amilyen Guantánamo. Merkel ebbeli véleményét nem egész egy héttel azelőtt szögezte le, hogy Washingtonban találkozik George Bush amerikai elnökkel.

A Der Spiegel magazinnak adott nyilatkozatban, amely szombaton vált ismertté, a konzvervatív kancellár kifejtette: "Más módot kell találni a foglyokkal szembeni viselkedésre". Ezt a témát - mondta - meg fogja vitatni január 13-án Washingtonban az amerikai elnökkel.

A terroristagyanús személyeket őrző guantánamói táborban a foglyok között van egy német állampolgárságú török fiatalember, a "brémai tálibként" számon tartott 23 éves Murat Kurnaz. Négy éve van fogságban anélkül, hogy vádat emeltek volna ellene.

Angela Merkel, aki tavaly november óta tölti be a német kancellári tisztet, jövő héten utazik első kormányfői látogatására Washingtonba. A szociáldemokratákat is magába foglaló nagykoalíció élén álló CDU-elnök fel kívánja élénkíteni az amerikai-német kapcsolatokat, amelyek erősen elhidegültek azután, hogy az előző német kancellár, Gerhard Schröder elutasította a német részvételt az iraki háborúban.