Feltehetően öngyilkos merénylet történt: tamil lázadók robbanóanyaggal megrakott halászhajóval nekihajtottak az őrhajónak és felrobbantották. Így az összeomlás szélére jutott a fegyverszüneti megállapodás.

Feltételezett tamil lázadók szombatra virradóra megtámadták és elsüllyesztették a Srí Lanka-i haditengerészet egyik őrhajóját, a jármű tizenöt fős legénységéből tizenhárom személynek nyoma veszett - közölték katonai forrásokból.

Fotó:EPA
A lázadók széles körű autonómiát követelnek

A támadás a szigetország északkeleti részén fekvő fontos kikötő, Trincomalee partjai előtt történt. Az incidens részletei teljesen még nem tisztázottak, de feltehetően öngyilkos merénylet történt: tamil lázadók robbanóanyaggal megrakott halászhajóval nekihajtottak az őrhajónak és felrobbantották. Az őrhajó 15 fős legénysége közül két tengerészt a közelben tartózkodó halászok élve kimentettek a vízből, a tizenhárom másik eltűnt személyt még keresik.

A tamilok lázadó szervezetének, a Tamil Eelam Felszabadító Tigriseinek (LTTE) a képviselői egyelőre nem voltak elérhetőek.

A lázadók az elmúlt időben sorozatos támadásokat intéztek az Indiai-óceánban fekvő szigetország hadserege ellen, s azzal fenyegetőztek, hogy felújítják két évtizedes fegyveres függetlenségi harcukat, ha nem kapnak széles körű autonómiát. Emiatt az összeomlás szélére jutott a fegyverszüneti megállapodás, amellyel a Srí Lanka-i kormányzat és a lázadók 2002-ben lezárták fegyveres konfliktusukat.