A tervek szerint Oroszország és Irán vegyes vállalatot alapítana, és Irán ennek keretében végezhetne urándúsítást orosz területen a közép-iráni Busehr erőműve számára. A Nyugat attól tart, hogy Irán valójában atombomba gyártására készül.

Iráni-orosz tárgyalások kezdődtek szombaton Teheránban arról a moszkvai javaslatról, amelynek értelmében orosz területen végeznének Irán számára urándúsítást - közölte egy iráni tisztviselő.

Fotó: MTI
Félő, nem csak békés célokra használnák

A teheráni televízió idézte Hoszein Entezámit, a nemzetbiztonsági főtanács szóvivőjét, aki elmondta, hogy a két ország képviselői megvitatják a Moszkva által kezdeményezett, orosz területen folytatandó közös urándúsítást, illetve az Iránban végzendő urándúsítást.

Az orosz ajánlat arról szól, hogy Oroszország és Irán alapítson vegyes vállalatot, s Irán annak keretében végezhetne urándúsítást orosz területen a közép-iráni Busehr erőműve számára. Az elképzelés szerint Irán csak uránium-hexafluoridot (UF6) állítana elő otthon, Iszfahánban. Ezt az anyagot Oroszországba szállítanák, és ott dúsítanák az orosz-iráni vegyes vállalat keretében, a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség ellenőrzése alatt.

Ezzel elkerülnék, hogy Irán maga végezze a dúsítást, ami elvileg képessé tehetné atombombához szükséges hasadóanyag előállítására. Teherán ugyan azt hangoztatja, hogy csupán energiatermeléshez lenne szüksége dúsított uránra, de a Nyugat attól tart, hogy valójában atombomba gyártására készül.

Az orosz küldöttséget Valentyin Szoboljev, az orosz Biztonsági Tanács titkárhelyettese vezeti, és a delgációnak tagja még Szergej Kiszljak orosz külügyminiszter-helyettes, valamint az orosz atomenergia-ügynökség (Roszatom) képviselői.

Irán a héten közölte, hogy január 9-étől felújítja két és fél éve szünetelő kutatóprogramját a nukleáris fűtőanyag felhasználásával kapcsolatos technológiák területén. A döntésről már értesítette a Nemzetközi Atomenergia-ügynökséget (NAÜ). A lépés tovább erősíti a Nyugat gyanúját, hogy az iráni nukleáris programnak katonai céljai is vannak. Teherán ugyan nem ismertette a program tárgyát, de Hoszein Entezámi kijelentette, hogy a NAÜ ellenőrei az elkövetkező napokban Iránba érkeznek, hogy felügyeljék a folyamatot.