A feltételezés szerint a szíriai várost Mezopotámia déli hadserege ostromolta meg, vagy a déli uruk civilizáció népei. Európa akkor még a neolitikum végét élte, az emberek barlangokban laktak.

Egy amerikai régészcsapat felfedezte Szíriában az eddig ismert legrégibb csata nyomait. A felszínre hozott 1320 agyaggolyó Szíria keleti részében, az iraki határ közelében lévő Tell Hamukar-i ásatások egyik nagy jelentőségű eredménye.

Forrás: fairfield.edu
Mezopotámia abban az időben a planéta legfejlettebb kultúráját tudta magáénak

A legvalószínűbb feltételezés szerint a várost az antik Mezopotámia déli hadserege ostromolta meg, vagy a déli, az uruk civilizáció népei, akik elfoglalták a várost annak eleste után. A leletek bizonyítják, hogy abban az időben már voltak olyan struktúrák, amelyek lehetővé tették egy több száz emberből, muníciók ezreiből álló expedíció megszervezését említésre méltó távolságból. Uruk több száz kilométerre van Tell Hamukartól. De még ha egy közelebbi bázisról indultak is, meglepő logisztikai kapacitásuk lehetett.

Hasonló lövedékeket ugyan találtak már más helyeken, de nem ekkora mennyiségben és nem ilyen régieket. Mezopotámia abban az időben a planéta legfejlettebb kultúráját tudta magáénak. Európa akkor még a neolitikum végét élte, az emberek barlangokban laktak - írta az El País című spanyol napilap.

Tell Hamukar azt is bizonyítja, hogy autonóm városi fejlődés ment végbe Mezopotámia északi részében, és nemcsak, mint ahogy eddig hitték, Uruk gyarmatosító tevékenységének eredményeként. A régészek nem találtak idegen jelenlétre, hatásra utaló nyomokat. A város valószínűleg kereskedelmi központként alakult ki, mint közvetítő a nyersanyagokban gazdag Anatólia és a gazdaságilag fejlett Dél-Mezopotámia között. Lakosságát 2 ezer főre becsülik, amivel akkor nagy városnak számított.

Az utókor szerencséje, hogy a támadás meglepetésszerűen érhette a várost és a lerombolt házakban megmaradt minden, ami a mindennapi élethez kellett. A győzők rájuk építették saját lakhelyeiket, most folyik az alsó rétegek kibontása. A régészek nem tartják kizártnak, hogy egy kis mezopotámiai Pompei kerül majd felszínre.