A katonák az összetűzés előtt néhány órával érkeztek meg szolgálati helyükre. Az ellenőrző pontot ezen a héten állították fel.

Fotó: EPA
A szomszédos Afganisztánból sok fanatikus tálib szivárgott át

Rakétavetőkkel és kézifegyverekkel felszerelt támadók megöltek nyolc pakisztáni katonát szombaton hajnalban az afgán határ mentén fekvő térségben egy újonnan felállított ellenőrző ponton - közölték biztonsági tisztségviselők. A támadás a pakisztáni Észak-Vazirisztán törzsi területen, a térség legfontosabb városának, Miransahnak a közelében történt egy faluban.

Az ellenőrző ponton szolgálatot teljesítő mind a nyolc katona életét vesztette a támadásban. Az ellenőrző pontot ezen a héten állították fel. A szombati rajtaütésben elesett katonák az összetűzés előtt néhány órával érkeztek meg szolgálati helyükre.

Szemtanúk szerint egy család nyolc tagja, köztük egy nő meghalt és kilenc megsebesült egy radikális vallási oktató háza elleni helikopteres támadásban, Mirámsáhtól nyolc kilométerrel északra. Az egyik kórházba szállított sebesült elmondása szerint a ház gazdája Maulana Núr Mohammad, aki támogatta az Afganisztánt korábban kormányzó tálibokat. Maga Mohammad nincs a halottak között - tette hozzá a sebesült.

Pakisztán több ezer fős biztonsági erőt vezényelt Észak-Vazirisztánba, hogy megtisztítsa a térséget a szomszédos Afganisztánból beszivárgott fanatikus muzulmán táliboktól, valamint az al-Kaida terrorhálózat tagjaitól és támogatóiktól.