Még egy napig mesterséges kómában és lélegeztetőgépen marad Ariel Saron izraeli miniszterelnök - közölték vasárnap orvosi források, akiket az izraeli katonai rádió idézett. Saron agyán vasárnap újabb CT-vizsgálatot végeztek, s ez alapján hozták meg a döntést. "Nagyon jók az esélyei Ariel Saron izraeli kormányfőnek, hogy túlélje a szerdán elszenvedett súlyos agyvérzést, viszont agyának károsodása is majdnem biztosra vehető" -mondta korábban a miniszterelnök orvosa. Vasárnap reggel Ehud Olmert ügyvezető miniszterelnök vezetésével megtartotta szokásos ülését az izraeli kabinet.

A vasárnapi CT-vizsgálat befejeztével úgy döntöttek Ariel Saron izraeli miniszterelnök orvosai, hogy még egy napig kómában tartják a kormányfőt - jelentették be a jeruzsálemi Hadassza kórház illetékesei, akiket az izraeli katonai rádió idézett. Az agykárosodás mértékét nem lehet megállapítani, amíg Saron fel nem ébred.

A miniszterelnök állapota "folyamatosan javul", de még válságos - tájékoztatta vasárnap kora délután az újságírókat Slómó Mor-Jószéf, a jeruzsálemi Hadassza kórház igazgatója. Az igazgató elmondta, hogy - hacsak nem áll be változás a beteg állapotában - hétfőn reggel az orvosi konzílium után megkezdik fokozatos felébresztését a mesterséges kómából, megállapítandó, milyen mértékű kárt okozott agyában a szerdai súlyos agyvérzés. Az altatók mennyiségének fokozatos csökkentése mellett megvizsgálják az idegrendszer működését is.

Mor-Jószéf közölte, hogy Saron agyában a duzzanat visszahúzódott, minden más érték, így a koponyaűri nyomás, a vérnyomás és a pulzus a normális határértékeken belül van, a beteg láztalan. Az igazgató reményét fejezte ki, hogy hétfőn nagyjából ugyanebben az időpontban tájékoztathatják ismét a sajtót.

"Úgy gondolom, most már elég jók" - válaszolta korábban Jose Cohen az izraeli tévé kettes csatornájának műsorában arra a kérdésre, milyen esélyei vannak a miniszterelnöknek az életben maradásra. "Imádkozunk, hogy ne lépjenek fel komplikációk, például fertőzés" - fűzte hozzá a sebész, aki személyesen nem is jelent meg a képernyőn, csak válaszai voltak láthatók. A politikusnak a szélütésből hátramaradó esetleges agykárosodásával kapcsolatban Cohen azt mondta: "Ilyen súlyos ártalom után egyszerűen a valóságtól való elrugaszkodás lenne azt mondani, hogy nem lesznek problémák a szellemi képességeivel".

Dr. Jair Birenboim, a kórház Ein Kerem részlegének igazgatója szerint "még korai" a derűlátás azt illetően, hogy Saron felépülhet-e az agyvérzésből. A miniszterelnököt szerdán este szállították kórházba súlyos agyvérzéssel, s azóta három műtétet hajtottak rajta végre. Felix Umanszkij, a sebészek egyike ugyanakkor azt mondta, optimistább a beteg állapotát illetően, mint korábban.

Az izraeli közszolgálati televízió egyes csatornája közben hírül adta, hogy a röntgenvizsgálat kóros elváltozást mutatott ki Saron tüdejében, és az orvosok egyelőre nem ismerik a rendellenesség okát. A tévéjelentés, amely azelőtt hangzott el, hogy az izraeli miniszterelnök kezelőorvosai közzétették volna közép-európai idő szerint délután öt órakor esedékes hivatalos tájékoztatásukat a beteg állapotáról, hozzáfűzte, hogy agyvérzéssel kezelt betegeknél gyakran alakul ki tüdőgyulladás.

Vasárnap reggel Ehud Olmert ügyvezető miniszterelnök vezetésével megtartotta szokásos ülését az izraeli kabinet. Az ülésen Olmert ígéretet tett, hogy a nagybeteg Ariel Saron miniszterelnök "óhajait teljesíti". "Ha Saron beszélni tudna, azt akarná, hogy mindenki lásson munkához, az ország sürgető biztonsági, társadalmi és gazdasági kérdéseivel foglalkozzon" - jelentette ki kabinettársai előtt az ügyvezető miniszterelnök. "Ezt tesszük a jövőben is. Továbbra is teljesítjük Saron óhajait, visszük tovább az ügyeket, ahogyan kell" - tette hozzá.

A CNN hírtelevízió értesülése szerint a kormány tudatosan igyekszik azt a benyomást kelteni, hogy Arien Saron válságos állapota ellenére kézben tartja az ügyeket. "Reméljük és óhajtjuk a miniszterelnök felépülését, azt, hogy visszanyeri erejét, újra kézbe veszi a kormány irányítását, Izrael állam vezetését" - mondta Olmert a minisztereknek.

A Jerusalem Post nevű lap által idézett kormányilletékesek szerint a vasárnapi ülésen szóba kerülhet még az a kényes kérdés, hogy a kelet-jeruzsálemi palesztinok részt vehessenek-e a január 25-re kitűzött palesztin törvényhozási választásokon. Ugyancsak felmerülhet a gázai biztonsági helyzet, valamint Olmert közeli találkozójának lehetősége Ehud Barak volt munkapárti kormányfővel, akinek az új munkapárti elnök, Amír Perec még nem ajánlott előkelő helyet a március választások jelöltlistáján.