A pápai állam diplomáciai vezetője pénteken mélységes együttérzéséről biztosította Izrael vatikáni nagykövetét, egyúttal méltatta Ariel Saron békefolyamatban betöltött szerepét.

A Vatikán mélységes aggodalmát hangoztatta a nagybeteg izraeli miniszterelnök egészségi állapota miatt Giovanni Lajolo, a Szentszék "külügyminisztere", aki a közel-keleti békefolyamat kulcsfigurájának nevezve Ariel Saront.

Forrás: EPA
"A közel-keleti békefolyamat kulcsfigurája"

Giovanni Lajolo, aki a vatikáni államtitkárságon az államközi kapcsolatok vezetője, Oded Ben-Hurral, Izrael vatikáni nagykövetével pénteken folytatott telefonbeszélgetése során tolmácsolta a Vatikán mélységes aggodalmát a súlyos agyvérzést szenvedett Saron állapota miatt - jelentette az Ansa olasz hírügynökség.

Az izraeli diplomata biztosította Lajolót arról, hogy Saron kezdeményezése nyomán a közel-keleti ország tovább fog haladni a béke felé vezető úton, s ezt semmilyen szünet nem szakítja meg. "Az izraeli kormány eltökélt a Saron által kijelölt békefolyamat továbbvitele mellett, a folytonosság jegyében" - hangoztatta a diplomata.

Saron szerda este óta két agyvérzést szenvedett és három műtétet hajtottak végre rajta egy jeruzsálemi kórházban.