A nagy-britanniai laboratóriumi vizsgálat megerősítette, hogy a Kelet-Törökországban fellelt baromfikban H5N1 vírust találtak. A tesztnek alávetett mintákat ugyanabban a körzetben vették, ahol két tizenéves gyerek meghalt a H5N1 vírustól megfertőződve.

Szombaton az Európai Bizottság - nagy-britanniai referencialaboratóriumára hivatkozva - azt jelentette be, hogy a Kelet-Törökországban fellelt baromfikban H5N1 vírust találtak. A tesztnek alávetett mintákat ugyanabban a körzetben vették, ahol két tizenéves gyerek - a H5N1 vírustól fertőződve - meghalt. Az Európai Bizottság után szombat este az Egészségügyi Világszervezet (WHO) is megerősítette, hogy Törökország keleti részében négy ember betegedett meg madárinfluenzában, közöttük az a két gyerek, aki a hét folyamán halt meg.

Késő este Genfben az Egészségügyi Világszervezet közleményben erősítette meg, hogy Törökország keleti részében a két gyermek a madárinfluenza halálos H5N1-es vírusa által okozott fertőzés következtében halt meg. A WHO szóvivője szerint ugyanarról a vírusról van szó, amely az elmúlt időszakban Ázsiában több mint hetven halálos áldozatot követelt. A szóvivő utalt a Délkelet-Ázsia és Törökország közötti nagy földrajzi távolságra, és ebből a szempontból különösen aggasztónak nevezte, hogy a halálos vírus terjedése - mint utalt rá - nem ismer határokat. A WHO szóvivője esti közleményében bejelentette azt is: vizsgálják azt is, vajon a vírus emberről emberre is terjedhet.

A két elhunyt gyermek testvére pénteken szintén meghalt, az ő esetében azonban még nem állapították meg egyértelműen, hogy halálát a H5N1-vírus okozta. Ugyancsak Van városában az egészségügyi hatóságok további két embert szállítottak kórházba, akik egyértelműen a madárinfluenza vírusa által fertőződtek meg.

Ankarában  késő este közölték, hogy Törökországban összesen harminckét embert kezelnek a vírusfertőzés gyanújával.