Bizonyítékot közölt a CIA-börtönökről egy svájci lap

2006.01.08. 20:23

Egy faxot adott közre a zürichi SonntagsBlick, amely azt bizonyítja, hogy Romániában Ukrajnában, Koszovóban, Macedóniában és Bulgáriában voltak titkos CIA-börtönök. Az Egyiptom londoni nagykövetségéről a kairói külügyminisztériumba küldött faxot állítólag a svájci titkosszolgálat rögzítette.

Egy állítólag a svájci titkosszolgálat által elfogott faxüzenet a bizonyíték arra, hogy az Egyesült Államok hírszerző ügynöksége titkos fogdákat tartott fenn Európában - állítja egy svájci hetilap.

A vasárnap megjelent szerint a svájci hírszerzés berni lehallgató központjában elfogták tavaly november 15-én egy olyan faxüzenetet, amelyet Ahmed Abul Geit egyiptomi külügyminiszternek küldött hazája londoni nagykövetsége. Az üzenetben többek között az állt: a diplomáciai képviselet "saját forrásokból úgy értesült, hogy csakugyan kihallgattak 23 iraki és afgán állampolgárt a (romániai) Konstanca mellett található Mihail Kogalniceanu támaszponton". Hasonló kihallgató központok működnek Ukrajnában, Koszovóban, Macedóniában és Bulgáriában - áll a faxüzenetben.

A titkos CIA-fogdák létezését a washingtoni kormány mind ez ideig tagadta. A svájci kormány vasárnap estig nem foglalt hivatalosan állást a hetilap értesülésével kapcsolatban. A védelmi tárca szóvivője csupán annyit közölt, hogy vizsgálják, miként került az üzenet tartalma az újsághoz és ezáltal nyilvánosságra.

Manfred Nowak bécsi jogprofesszor, az ENSZ kínzási kérdésekben illetékes jelentéstevője a svájci hetilapban úgy vélekedett: a telefax "újabb fontos bizonyítéka annak, hogy a korábbi vádak (a titkos fogdákról és a kínzásokról) nem légből kapottak. Az Európa Tanács megbízottja, Dick Marty svájci parlamenti képviselő szerint "ha a fax valódi, az újból alátámasztaná azt, amit eddig is feltételeztünk".

KAPCSOLÓDÓ CIKK