Két és fél millió muzulmán indult el vasárnap a hagyományos mekkai zarándoklatra. A szaúdi hatóságokat riadókészültségbe helyezték, hogy megelőzzék az incidenseket.

Mintegy két és fél millió muzulmán kezdte meg vasárnap a haddzsot, az évenkénti mekkai
zarándoklatot. A szent városból elindultak az öt kilométerre lévő Mina sivatagos völgyébe, miközben a szaúdi hatóságokat riadókészültségbe helyezték a csütörtökihez hasonló drámai események megelőzése érdekében.

Csütörtökön Mekkában összedőlt egy ötemeletes szálloda, 76 zarándok halálát és 62 ember megsebesülését okozva. A haddzs az iszlám hit ötödik oszlopa és legjelentősebb megnyilvánulása, amelyet életében legalább egyszer minden muzulmánnak teljesítenie kell, ha lehetősége van rá. A Minába vezető úton járt Mohamed próféta is 1400 évvel ezelőtt.

A hajnali ima után a legkülönfélébb korú, bőrszínű, nemzetiségű férfiak és nők fehér ruhában, lábukon saruval indultak hosszú, tömött sorokban, gyalog vagy buszon a sátorvárossá átalakuló völgybe. Idén mintegy 60 ezer rendőrt, orvost és mentőst mozgósítottak a haddzs idejére, elkerülendő, hogy - a korábbi évekhez hasonlóan - incidensek zavarják a szent zarándoklatot.