Megerősítette az amerikai kormány hétfőn, hogy elutasítja a guantanámói börtöntámaszpont bezárását, amit a közelmúltban Angela Merkel német kancellár sürgetett.

A washingtoni külügyminisztérium szóvivője sajtóértekezletén azt hangoztatta: "mindenki reméli, hogy egyszer eljutunk addig a pontig, amikor ilyen létesítményekre nem lesz már szükség. Ezt a pontot azonban egyelőre nem értük el".

Angela Merkel küszöbönálló egyesült államokbeli látogatása előtt a Der Spiegel című hetilapnak nyilatkozva annak a nézetnek adott hangot, hogy - mint fogalmazott - meg kell találni a Kuba területén lévő amerikai börtöntámaszpont alternatíváját. A kancellár utalt arra, hogy erről a témáról tárgyalni kíván Bush elnökkel a hét második felében esedékes washingtoni látogatása során.

Sean McCormack külügyminisztériumi szóvivő ezzel szemben nyomatékosan utalt arra: Guantanámónak megvan a maga célja, létezésének megvan az alapja. "A börtön segít abban, hogy rendkívül veszélyes személyeket távol tartsunk a civilizált világtól" - jelentette ki a szóvivő, hozzátéve: "amennyiben ezeket az embereket szabadon engednénk, azonnal folytatnák a harcot."

A szóvivő ugyanakkor azt hangoztatta, hogy törvényes folyamat van érvényben az ottani körülmények vizsgálatára. Ezen kívül a Nemzetközi Vöröskereszt képviselői a nap huszonnégy órájában a helyszínen lehetnek - jelentette ki Sean McCormack.

A Kuba területén lévő hírhedt guantanámói börtöntámaszponton az Egyesült Államok több mint ötszáz, veszélyesnek tartott terroristát tart fogva, sokat közülük évek óta anélkül, hogy vádat emeltek volna ellenük.