Nem tartja "halottnak" az uniós alkotmánytervezetet Wolfgang Schüssel osztrák kancellár, aki hétfőn vette át hivatalosan az Európai Unió elnöki posztját.

Az osztrák kancellár Bécsben kijelentette, hogy "nem halott az Európai Unió alkotmánya", és a soros osztrák EU-elnökség kiemelt feladatnak tekinti a dokumentummal kapcsolatos vita továbbvitelét. Wolfgang Schüssel kancellár José Manuel Barrosóval, az EU bizottságának elnökével tartott sajtóértekezletet hétfőn a bécsi Burgban azt követően, hogy a soros EU-elnökséget adó Ausztria kormánya együttes ülésen adott tájékoztatást a teljes létszámban megjelent EU-bizottságnak az elnökséggel kapcsolatos terveiről.

A kancellár megerősítette, hogy Ausztria "lendületet szeretne adni Európának" a következő hat hónapban. Elutasította az  "európai kemény mag" gondolatát, hangsúlyozva, hogy a 25 tagország mindegyikének a közös kezdeményezéseire van szükség.

Az Európai Unió alkotmánytervezetének ügye azután akadt el, hogy nyár elején a franciák és a hollandok is népszavazáson utasították el a dokumentumot. Nagy-Britannia nem sokkal később bejelentette, hogy a tervekkel ellentétben már nem is tart hasonló referendumot.

[origo]/MTI