Korlátozottan, de lehet kampányt folytatni Kelet-Jeruzsálemben

2006.01.09. 8:07

Engedélyezik az izraeli hatóságok a palesztin politikusok számára, hogy a január 25-re kitűzött palesztin választások előtt "korlátozott" kampányt folytassanak Kelet-Jeruzsálemben - közölte vasárnap este egy palesztin vezető.

Hatem Abdel Kader palesztin vezető elmondta, hogy az izraeli hatóságok tájékoztatása szerint politikai döntés született arról, hogy a palesztin jelöltek a választások előtt Jeruzsálem keleti részében is kampányolhatnak. Kader úgy vélekedett, hogy ez mindenképp változást jelent Izrael politikájában és az első jelzés arra, hogy Kelet-Jeruzsálem lakói számára lehetővé teszik a szavazáson való részvételt.

Az engedélyt az izraeli rendőrség szóvivője is megerősítette, hangoztatva, hogy a kampányt bizonyos feltételek teljesítéséhez kötik. Ezzel összefüggésben az izraeli hatóságok hétfőn találkozót terveznek a választási listán szereplő különböző palesztin csoportok képviselőivel.

Hétfőn reggel Gideon Ezra izraeli belbiztonsági miniszter úgy nyilatkozott az izraeli közszolgálati rádióban, hogy mindazoknak, akik kampányt akarnak folytatni Kelet-Jeruzsálemben, a helyi rendőrséghez kell erre vonatkozó beadványaikkal fordulni, de csak azok kapnak engedélyt, akik "nem szélsőséges csoportokat képviselnek".

Az izraeli hatóságok mindeddig elutasítóan foglaltak állást azzal kapcsolatban, hogy engedélyezzék a Kelet-Jeruzsálemben élő mintegy 200 ezer palesztin számára a szavazást. Ugyanakkor az elmúlt negyvennyolc órában hírek láttak napvilágot arról, hogy a súlyosan beteg Ariel Saront helyettesítő Ehud Olmert ügyvezető miniszterelnök Saronnál békülékenyebb, illetve pragmatikusabb politikát folytatna a palesztinok irányában.

Izrael, amely az 1967-es háború során foglalta el, majd annektálta Jeruzsálem keleti részét, az egész várost fővárosának tekinti. Ezzel szemben a palesztinok ragaszkodnak ahhoz, hogy Jeruzsálem legyen a majdani palesztin állam fővárosa.

KAPCSOLÓDÓ CIKK