Az osztrák kancellár szerint ártanak a világbékének azok a lépések, amelyeket Teherán tett legutóbb a nemzetközi közösséggel kialakult atomvitában. Wolfgang Schüssel, az Európai Unió soros elnöki tisztét betöltő Ausztria kormányának vezetője keddi bécsi televíziós állásfoglalásában úgy fogalmazott, hogy "amennyiben Irán atomprogramjával árt a világbékének, Európa csak az ENSZ-szel együttműködve tud valamit elérni".

Az osztrák külügyminisztérium a soros EU-elnökség nevében kedden Bécsben kiadott nyilatkozatában határozottan bírálta Iránt, mert folytatni akarja - több mint két év szüneteltetés után - atomkutatási kísérleteit, és már megkezdte a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) pecsétjeinek az eltávolítását eddig lezárt atomipari létesítményeiről. A bécsi állásfoglalásban leszögezték, hogy tartósan aláássák az iráni atomprogram békés jellegével kapcsolatos nemzetközi bizalmat az iráni kormánynak ezek a lépései, amelyeket éppen egy olyan időszakban tesz meg, amikor a tárgyalások felújításának a lehetőségét vizsgálják.

A nyilatkozatban hangsúlyozták, hogy ezek a lépések a nemzetközi közösség egésze számára a legkomolyabb aggodalmat kiváltó fejleményeket jelentenek. Emlékeztettek az EU január 7-i állásfoglalására, amelyben felhívták a figyelmet arra, hogy az iráni nukleáris tevékenység folytatása a NAÜ számos határozatának a figyelmen kívül hagyását jelenti, és komolyan veszélyeztetheti a tárgyalások újrafelvételét.

A brit külügyminiszter csütörtökön válságtalálkozóra hívta a francia és a német külügyminisztert Teherán legutóbbi lépései miatt. Az Európai Unió nevében e három ország képviselői kezdtek tárgyalásokat Teheránnal az iráni atomprogramról, ám a párbeszéd megszakadt. A tervek szerint január 18-án újítanák fel a tárgyalásokat Bécsben.