Agca életéért aggódik az olasz vizsgálóbíró

2006.01.11. 19:55

Felszólította Törökországot szerdán Ferdinando Imposimato volt olasz vizsgálóbíró, hogy védelmezze meg a néhai II. János Pál pápa merénylőjét, Mehmet Ali Agcát, akinek az élete veszélyben forog a birtokában lévő titkok miatt.

Imposimato, aki az 1981 májusában a római Szent Péter téren elkövetett merénylet hátterének kiderítésére indított vizsgálatot irányította, egy interjúban meggyőződését fejezte ki, hogy a szovjet biztonsági szolgálat, a KGB állt a lengyel pápa elleni merénylet mögött és a titkosszolgálat azóta is takargatja az igazságot.

"Azt hiszem, hogy a török kormánynak szavatolnia kellene Agca biztonságát, mivel annyi titkot ismer és lehetséges, hogy megölik" - közölte Imposimato, aki szerint a legjobb dolog az lenne, ha Agcát továbbra is börtönben tartanák.

A török állampolgár Agcát 2000-ben a néha pápa kérésére amnesztiában részesítették Olaszországban, és különböző olasz börtönökben eltöltött több mint 19 év után kiadták a török hatóságoknak, ahol egy 1977-ben meggyilkolt újságíró miatt ítélték halálra távollétében, majd büntetését szabadságvesztésre enyhítették.

Imposimato szerint Agca élete azért is veszélyben van, mert tudott Emanuela Orlandinak, a Vatikán egyik alkalmazottja lányának a titokzatos eltűnéséről. Imposimato, aki ma az Orlando család ügyvédje, nyomozása során gyakran kihallgatta Agcát.

A volt vizsgálóbíró szerint világosak voltak a gyilkosság okai és a megrendelői is: "a KGB, a bolgárok, a török Szürke Farkasok és a török maffia". A Szürke Farkasok szélsőjobboldali török csoportnak Agca is tagja volt az 1970-es években. Imposimato szerint az igazság a gyilkossági kísérletről azért nem került napvilágra, mivel a volt keleti tömb titkosszolgálatai "továbbra is erősek"

Mehmed Ali Agcát csütörtökön helyezik feltételesen szabadlábra egy török bíróság döntése alapján, miután kitöltötte büntetését.

KAPCSOLÓDÓ CIKK