Börtönbüntetést kapott egy osztrák náci jelszavakért

2006.01.11. 18:33

Nyolc havi szabadságvesztésre ítéltek feltételesen szerdán egy bécsi férfit náci jelszavak skandálásért és idegengyűlölő megjegyzéseiért.

A 43 éves munkanélküli férfit a bécsi tartományi büntetőbíróság ítélte el, mert az osztrák főváros egyik benzinkútjának a kávézójában szóváltásba keveredett egy fiatal törökkel, és náci jelszavakat skandált, valamint idegengyűlölő megjegyzéseket harsogott.

A bécsi tömegtájékoztatás beszámolója szerint a barátaival éppen születésnapi poharazgatásra érkezett osztrák üvöltve vádolta meg a külföldit, hogy megsértette a barátnőjét. Amikor ezt a török tagadta, a bécsi férfi szidalmazni kezdte a külföldit, Auschwitzot és elgázosítást is felemlegetve. A török fiatal értesítette a rendőröket, akiket a vádlott Heil Hitler kiáltással is "üdvözölt".

A bíróság nem fogadta el a gyanúsított magyarázatát, hogy "csak provokálni akarta" a hatóság képviselőit, és "nem is úgy gondolta mindazt, ami elhangzott", ezért feltételesen 8 hónapi elzárásra ítélték. Az eddig büntetlen előéletű vádlott semmisségi panasz benyújtásával fellebbezett az ítélet ellen.