Csütörtökön szabadult a börtönből Mehmet Ali Agca, a II. János Pál elleni 1981-es merényletkísérlet elkövetője. A török szélsőjobboldali kötődésű Agca közel 20 évet Olaszországban, majd ötöt Törökországban ült a pápa elleni gyilkosságkísérletért, illetve egy török újságíró megöléséért. Szabadon bocsátását azonban megfellebbezi a török kormány.

"Mit törődök is én az élettel" - mondogatta Mehmet Ali Agca 1981. május 13-án, amikor a rendőrök letartóztatták, mert meglőtte a pápát. Agca négy lövést adott le II. János Pálra a római Szent Péter téren, amikor az egyházfő éppen áldást osztott a tömegnek. A pápa életét öt órás operációval mentették meg, de két hét múlva már kiengedték a kórházból. (Később tüdőfertőzéssel még további kezelésre szorult, de aztán teljesen felépült.)

A tömegben ott volt Agca társa, Oral Celik is, akinek feladata egy pánikbomba működésbe hozása lett volna, hogy az így keletkezett káoszban egérutat nyerjenek. A merénylőt azonban a közelben álló hívők lefogták, a rendőrök pedig letartóztatták. Celik a bomba felrobbantása nélkül olajra lépett. Agcát még abban az évben életfogytig tartó börtönbüntetésre ítélte egy olasz bíróság.

Agcát csütörtök reggel engedték ki a börtönből. Nem kizárt ugyanakkor, hogy egyből mehet is katonáskodni. A rendőrök ugyanis nem engedik egyből szabadon, hanem előbb egy katonai laktanyába viszik, ahol sorkatonákon szokásos egészségügyi vizsgálatokat végeznek el rajta, mivel Agca katonaszökevény is volt. 1979-ben megtagadta a sorkatonai szolgálatot. Ügyvédje szerint, ha kell, Agca bevonul, jóllehet még korántsem biztos, hogy erre kötelezik. Törökországban ugyanis 41 év felett általában már nem soroznak be férfiakat a seregbe, és a pápa merénylője most 48 éves.

Ali Agca szabadon bocsátásáról múlt héten döntött egy török bíróság, arra hivatkozva, hogy letöltötte a rá kirótt büntetést. A török származású férfi 19 évet Olaszországban ült, ahol 1981-ben életfogytiglani börtönre ítélték a pápa elleni merénylet miatt, de 2000-ben elnöki kegyelemmel szabadon engedték. Ezután kiadták Törökországnak, ahol további öt évet töltött börtönben a baloldali Abdi Ipekci, a Milliyet című török napilap főszerkesztőjének 1979-es meggyilkolásáért. A gyilkosságra a Szürke farkasok nevű szélsőjobboldali török szervezet adott megbízást Agcának, majd segítettek neki megszökni is a börtönből, mivel Ipekci megölése miatt életfogytiglanira ítélték.

Az ankarai kormány meg fogja fellebbezni azt a döntést, amelynek alapján csütörtökön Isztambulban feltételes szabadlábra helyezték a néhai II. János Pál pápa egykori merénylőjét, Mehmet Ali Agcát - közölte Cemil Cicek török igazságügyi miniszter. A politikus szerint az igazságszolgáltatás is hibázhat. Végső esetben ő (a miniszter) kérheti azt, hogy a legfelsőbb semmitőszék újra vizsgálja meg Agca ügyét. A pápa merénylőjének szabadon engedése nem jelenti azt, hogy nem lehetne őt a korábbi vádak alapján ismét börtönbe csukni - mondta Cicek.