Ha nem szigetelik el azokat a településeket, ahol megjelent a madárinfluenza, akkor Törökországban járvány alakulhat ki - közölte az ENSZ élelmezési és mezőgazdasági szervezete. A szintén az ENSZ égisze alatt működő Egészségügyi Világszervezet ugyanakkor kielégítőnek tartja a török hatóságok eddigi lépéseit.

Járványt okozhat a H5N1 madárinfluenza-vírus Törökországban - figyelmeztetett az ENSZ élelmezési és mezőgazdasági szervezete (FAO) szerdán római központjában kiadott közleményében. Juan Lubroth, a FAO egyik magas rangú állat-egészségügyi illetékese szerint a vírus a már meghozott óvintézkedések ellenére is tovább terjedhet mind állatokra, mind pedig emberekre, ha nem szigetelik el szigorúan mindazokat a már ismert és még nem ismert településeket, ahol megjelent a fertőzés.

A FAO egyúttal éberségre szólította fel a Törökországgal szomszédos államokat, amelyeknek szerinte megfigyelési és ellenőrzési intézkedéseket kell hozniuk és részletesen tájékoztatniuk kell a lakosságot.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) európai regionális igazgatója ugyanakkor ankarai sajtókonferenciáján megfelelőnek és kielégítőnek nevezte azokat a lépéseket, amelyeket a török hatóságok tettek a madárinfluenza megfékezésére. Marc Danzon szerint - aki Recep Akdag török egészségügy-miniszterrel együtt állt ki az újságírók elé - az a legfontosabb, hogy az ország lakossága, főleg a fertőzött területeken élők tökéletesen tudatában legyenek annak a veszélynek, amelyet a beteg vagy elhullott szárnyasok és az emberek - főleg a gyermekek - közti érintkezés rejt magában.

A WHO regionális igazgatója egyúttal nyugalomra szólított fel, s úgy vélekedett, hogy Törökországban nincs ok a pánikra. Sietett megerősíteni: a H5N1 vírus jelenlegi formájában nem terjed emberről emberre. Törökországban eddig két kamaszkorú gyermek halt meg, és több mint egy tucatnyian betegedtek meg madárinfluenzában.

A WHO azt vizsgálja, hogy a madárinfluenza miként terjedhetett olyan gyorsan az országban, mióta múlt ketten meghaltak Van tartományban. A betegek a jelek szerint úgy kapták el a vírust, hogy közeli kapcsolatba kerültek fertőzött szárnyasokkal. A világszervezet úgy véli, hogy a világ most közelebb van egy újabb világméretű influenzajárványhoz, mint 1968 - az utolsó nagyobb járványok éve - óta bármikor - jegyzi meg a BBC News Online.

[origo]/MTI