Magyar feketemunkásokat utasítanak ki Belgiumból

2006.01.11. 1:09

Kiutasítanak Belgiumból tizenhét magyar állampolgárt, akiket egy Liege környéki vállalkozó építkezéseken feketemunkásként alkalmazott - jelentette a belga hírügynökség kedd este.

A helyi munkaügyi hatóságok 2004-ben figyeltek fel a vállalkozóra, miután "rendezetlen helyzetű" - azaz feketén dolgozó - lengyel és magyar állampolgárokra bukkantak cégének alkalmazásában. Az újabb vizsgálat során kiderült, hogy a cégvezető negyven belga alkalmazottját fokozatosan elbocsátva főként magyar dolgozók foglalkoztatására tért át - ám utóbbiakat nem jelentette be.

A hírügynökség közlése szerint a vállalkozó szállást és napi 35 euró (mintegy 8800 forint) keresetet biztosított a külföldi munkásoknak, akiket határozott időtartamra alkalmazott. A várhatóan napokon belül hazaküldendő tizenhét magyart is az ő egyik házában szállásolták el - a jelentés szerint a hatóságok kedden ott bukkantak rájuk.

A hivatalosan Oupeye faluban lakó, de országszerte több építkezésen munkát vállaló vállalkozó a hatóságok közlése szerint számlák hamisításával is jelentős haszonra tett szert, továbbá nemcsak a feketemunkások után nem fizetett adót, hanem más illeték- és adófizetési kötelezettségeinek sem tett eleget, cégének profitját pedig külföldön, főleg kelet- és közép-európai országokban helyezte el. A cégvezető ügyét munkaügyi vizsgálóbíróra bízták.

KAPCSOLÓDÓ CIKK