Legalább 345 muzulmán zarándok halt meg a hatóságok közlése szerint csütörtökön a szaúd-arábiai Mína-völgynél, amikor az egyik hagyományos rituálé közben az egyik hídon összezsúfolódtak az emberek, és halálra taposták egymást. A sérültek száma is több százra tehető.

A BBC hatóságokra hivatkozva azt jelentette, hogy legalább 345 halottja van annak a tülekedésnek, amely a mekkai zarándoklat alatt történt, az ördögöt jelképező oszlopok megkövezésekor a Mína völgyben. A szaúdi egészségügyi miniszter szerint legkevesebb 289 ember sérült meg. A BBC helyszíni tudósítója arról számolt be, hogy több tucat fehér lepellel letakart halottat látott.

Manszúr at-Turki vezérőrnagy, a szaúdi belügyminisztérium szóvivője szerint a balesetet az okozta, hogy a hídnál egy teherautóról bőröndök, táskák estek le, amelyek akadályozták a rengeteg zarándok haladását. A hívők elbotlottak a csomagokban, és a mögöttük jövők agyontaposták őket.

"Sikoltozást hallottam, majd körülnéztem, és láttam, hogy az emberek átugrálnak egymáson. A rendőrök lezárták a területet. Aztán elkezdték kiemelni a holttesteket. A halottakat egymásra rakták. Nem tudtam megszámolni, hányan voltak, de nagyon sokan" - mondta az egyiptomi Szuad Abu Hamada az AP-nek.

Már a korábbi években is előfordult, hogy ennek a hagyományosan a mekkai zarándoklat utolsó napján tartott rituálénak a során agyontapostak embereket. Két évvel ezelőtt több mint 200 zarándok vesztette életét ugyanezen a szertartáson, 1990-ben pedig még ennél is több, csaknem másfél ezer zarándokot tapostak agyon.

Idén a hatóságok korlátokat állítottak fel, és többezres kísérő személyzetet vezényeltek a helyszínre, hogy növeljék a biztonságot. Felszereltek több kamerát is, amelyek a tömeget figyelték. A Gonoszt jelképező oszlopok köré ovális falat építettek, hogy ne tudják egymást odaszorítani a hívők. Becslések szerint több mint kétmillió ember vett részt a rituálén, amelynek során a zarándokok kövekkel szórják meg az oszlopokat, amelyek annak helyszínét jelzik, ahol az ördög megjelent Ábrahám előtt.