Irán azért folytatja atomprogramját, hogy ne függjön a nukleáris energiát békés célra termelő hatalmak monopóliumától - jelentette ki csütörtökön Mahmúd Ahmadinezsád iráni elnök.

Ma azok az országok, amelyek "az atomenergia legfejlettebb szintjével rendelkeznek, markukban tartják a nukleáris fűtőanyagokat, azokat gazdasági és politikai fegyverként használják fel. Ilyen körülmények között nukleáris fűtőanyagra és a békés célú atomtechnológia teljes körére kell szert tennünk" - idézte a teheráni televízió a köztársasági elnök szavait, amelyek egy vidéki látogatásán hangzottak el.

Ahmadinezsád a dél-iráni Hormuz tartományban akkor mondta el beszédét, amikor Németország, Franciaország és Nagy-Britannia, azaz az EU-trojka külügyminiszterei Javier Solanával, az Európai Unió kül- és biztonságpolitika főképviselőjével tartott berlini konzultációjuk után bejelentették: az európaiak az ENSZ Biztonsági Tanácsa elé akarják vinni az iráni atomprogram ügyét. A kezdeményezéshez Condoleezza Rice, az amerikai diplomácia vezetője azon nyomban csatlakozott, és javasolta a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség rendkívüli ülésének összehívását.

Ahmadizsenád szónoklatában megismételte: a teheráni vezetés az iráni nép akaratának megfelelően eltökélten, türelemmel és bölcsességgel irányítja az országot annak érdekében, hogy az hozzájusson a békés célú atomtechnológiához.

A berlini bejelentésre reagálva Abdulreza Fazli, az iráni atomügyekben illetékes főtárgyaló helyettese az állami televízióban leszögezte: Teheránt nem aggasztja az EU-trojka indítványa.