Az iráni atomügyet az ENSZ Biztonsági Tanácsa elé akarja vinni az Európai Unió - derült ki csütörtökön azon a tanácskozáson, amelyen Németország, Franciaország és Nagy-Britannia vett részt. Az EU attól tart, hogy Irán atomfegyvert akar előállítani, hiába tagadja ezt határozottan Teherán. Az EU-hoz hasonló állásponton van az Egyesült Államok és Japán is.

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa elé utalná az iráni atomügyet az Európai Unió - derült ki csütörtökön Berlinben, miután Németország, Franciaország és Nagy-Britannia külügyminiszterei találkoztak Javier Solanával, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselőjével.

Frank-Walter Steinmeier, a német külügyminiszter bejelentette: szükségesnek tartják az ENSZ BT bevonását, miután a Teheránnal folyó tárgyalások "holtpontra" jutottak. Az EU nevében Németország, Franciaország és Nagy-Britannia hosszabb ideje tárgyalásos úton próbálja elérni, hogy Irán ne tegyen szert nukleáris fegyverre. Az Európai Unió képviselői a jövő hét elején Londonban akarnak találkozni az oroszokkal, a kínaiakkal és az amerikaiakkal, hogy egyeztessék a további lépéseket.

Irán kedden döntött úgy, hogy újraindít több, a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség által lezárt nukleáris létesítményt, köztük a gázcentrifugákkal rendelkező natanzi kutatóintézetet. A nyugati államok attól tartanak, hogy Irán atomfegyver előállítása céljából indítja el ezeket a létesítményeket, Teherán szerint viszont csak áramot akarnak termelni.

A japán kormány nevében nyiltakozó Abe Sinzo szóvivő mélységes sajnálkozását fejezte ki amiatt, hogy Irán felújította az urándúsítást. "Célunk az, hogy megakadályozzuk Teheránt nukleáris fegyver kifejlesztésében"- hangoztatta a tokiói kabinet képviselője, utalva arra, hogy ennek érdekében további diplomáciai erőfeszítésekre van szükség. Ez azonban nem jelenti azt, hogy azonnal szankciókat kellene életbe léptetni - tette hozzá.

Ez utóbbival összefüggésben a japán álláspont azonos az Európai Unió álláspontjával. Az EU sem tett említést ugyanis szankciókról. Az Egyesült Államok ezzel szemben kiállt amellett, hogy a nemzetközi közösség szankciók életbe léptetését is vegye fontolóra Teheránnal szemben.