Hága szerint Mladic Szerbia védelmét élvezi

2006.01.12. 19:28

Határozottan cáfolta a szerbiai-montenegrói védelmi minisztérium azokat a hágai állításokat, hogy Ratko Mladic, a srebrenicai népirtás fő felelősének tartott, volt boszniai szerb hadseregparancsnok Szerbiában tartózkodik a katonai hírszerzés oltalma alatt.

Florence Hartman, a hágai Nemzetközi Törvényszék (NT) főügyészének szóvivője a Blic című belgrádi napilapban csütörtökön megjelent interjúban vádolta azzal a katonaságot, hogy bújtatja Mladicot. "Soha nem tettek kísérletet Mladic elfogására. Amikor a szerbiai közvélemény az ő elfogásáról beszél, akkor annyi történik, hogy a szakszolgálatok meghívják teára. Mladicot 48 órán belül Hágába lehetne hozni. De erre nincs politikai akarat, az állami szervek semmit sem tesznek ilyen téren... Mladic Szerbiában van! Minden információnk erre utal. Nem az erdőben bujkál, hanem a katonai hírszerzés egy részének védelme alatt álló objektumokban" - szögezte le a szóvivő.

A szerbia-montenegrói védelmi minisztérium cáfolta csütörtökön a hágai szóvivő állításait. A Tanjug belgrádi hírügynökséggel közölték a tárcánál: a minisztériumnak nincs tudomása arról, hogy a hadsereg vagy a katonaság valamely része segítené a bujkálásban a tábornokot vagy bármyel más hágai vádlottat. Emlékeztettek: Zoran Stankovic védelmi miniszter több alakalommal nyilvánosan felajánlotta, hogy a hágai ügyészség és a hadsereg illetékesei együtt keressék fel azokat a létesítményeket, ahol - hágai információk szerint - Mladic bujkálhat.

"A védelmi minisztérium egy sor intézkedést tett, hogy fényt derítsen arra, az állami szervek és intézmények képviselő közül valaki segíti-e Mladicot és más hágai vádlottakat a bujkálásban, de eddig minden vizsgálat negatív volt" - mondták.

Zoran Stojkovic szerbiai igazságügy-miniszter "nyomásgyakorlásnak" minősítette a hágai szóvivő nyilatkozatát. Szerinte a hatóságoknak nincs egyetlen hiteles adata sem Mladic hollétéről.

KAPCSOLÓDÓ CIKK