Újra bíróság előtt a német kannibál

2006.01.12. 11:56

Új tárgyalás kezdődik csütörtökön annak a kannibálként hírhedtté vált német férfinek, Armin Meiwesnek az ügyében, akit korábban nyolc és fél év börtönbüntetésre ítéltek, amiért megölt és megevett egy erre önként jelentkező férfit. A perújrafelvételt az ügyészség harcolta ki, amely el szeretné érni, hogy életfogytiglanra ítéljék Meiwest.

Az új tárgyalást egy fellebbviteli bíróság rendelte el, miután az ügyészség azzal érvelt, hogy Armin Meiwest nem halál okozásáért, hanem gyilkosságért kellene elítélni, ami súlyosabb büntetést von maga után. A férfit két éve ítélték el, amiért megölt és megevett egy férfit. Áldozata azonban önként jelentkezett erre, ezért Meiwes nyolc és fél éves börtöbüntetést kapott, bár az ügyészség már akkor is azt kérte, hogy életfogytiglanra ítéljék.

Az ügy sokkolta és egyben magával is ragadta a német közvéleményt. Meiwes  még 2001-ben adott fel egy internetes hirdetést, amelyben olyasvalakit keresett, aki hajlandó megöletni magát. Egy fetisiszta honlapon keresztül végül megismerkedett Bernd Jürgen Brandesszal, aki önként vállalta az áldozat szerepét. Meiwes közösülés és órákon át tartó szadomazo játékok után megölte a szintén negyvenes éveiben járó férfit, majd húsát lefagyasztotta, és hónapokon át evett belőle.

Az első tárgyaláson a pszichiáter szakértő úgy fogalmazott, hogy Meiwes képtelen volt arra, hogy meleg és gyengéd érzéseket mutasson mások felé. A bíró azt mondta, a bűncselekmény két szélsőségesen zavarodott ember tette volt, akik mindketten akartak a másiktól valamit. Maga Meiwes pedig azzal magyarázta tettének motivációját, hogy mindig is vágyott egy fiatalabb testvérre, valakire, aki része lehetne.

A 43 éves férfi, aki 2004 januárja óta van börtönben, a bűncselekmény előtt látszólag teljesen normális életet élt. Számítástechnikával foglalkozott, és egy nő ismerőse barátságos és érzékeny emberként jellemezte - derült ki a BBC News Online által korábban közölt portréból. Meiwes egy Kassel melletti városban nőtt fel. Anyja egyedül nevelte, és - Meiwes egyik iskolatársa szerint - sokáig uralkodott felette. Még idősebb korában is elkísérte fiát a randevúira, és folyamatosan beleavatkozott az életébe.

Az új tárgyalás előtt Meiwes ügyvédei szűkszavúan nyilatkoztak, azt azonban megerősítették, hogy jogi úton próbálják megakadályozni annak az amerikai filmnek a németországi bemutatását, amelynek alapsztorija kísértetiesen emlékeztet védencük történetére. Meiwes ugyanis tart attól, hogy a film bemutatása ronthatja esélyeit a per során. Eközben ugyanakkor együttműködik egy német rendezővel, aki filmre akarja vinni a hitelesnek szánt történetét.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK