Országos járványkészültségi tervet fogadott el csütörtökön a bolgár kormány a madárinfluenza emberek közötti terjedésének megakadályozására, Horvátország az ellenőrzést fokozza határain, Románia pedig eltanácsolta lakosait a törökországi utazásoktól.

A bolgár tervre 3,7 millió levát (1,8 millió dollár) irányoztak elő, jelezve a fokozódó nyugtalanságot a szomszédos Törökországot sújtó betegség miatt. Az intézkedések lényege a bolgár piacra kerülő szárnyasok fokozott állategészségügyi ellenőrzése és vírusölő szerek felhalmozása. Az egészségügyi minisztérium szerint "az időben megtett lépések korlátozzák a fertőzést és megelőzik a haláleseteket".

Horvátország csütörtökön bejelentette, hogy fokozzák a Törökországból érkező utasok és csomagok és az onnan kiinduló átmenő forgalom ellenőrzését. Külön figyelmet szentelnek a személyes poggyászban lévő, saját fogyasztásra szánt állati eredetű termékeknek, kivéve a felbontatlan csomagolásúakat. Horvátország tavaly október óta tiltja a Törökországból származó csirke bevitelét és átszállítását.

A bukaresti kormány csütörtökön azt tanácsolta a román állampolgároknak, hogy ne utazzanak Törökországba, csak sürgős esetben. A kabinetnek a madárinfluenzával is foglalkozó üléséről tájékoztatva Calin Popescu-Tariceanu miniszterelnök kijelentette: "nincsenek súlyosan nyugtalanító okok, de mégis jobb óvatosabbnak lenni".