Az ENSZ szerint 1,5 milliárd dollárra volna szükség a madárinfluenza elleni küzdelemhez. Ezt az összeget madároltási programokra, állatorvosok felkészítésére fordítanák. Eközben Tokióban összeültek az ázsiai országok egészségügyi miniszterei, hogy a kór elleni küzdelem lehetőségeiről tárgyaljanak.

Felmérhetetlen globális következményekkel járhat, ha nem sikerül gyorsan reagálni a madárinfluenza fenyegetésére - jelentette ki Tokióban Dr. Singeri Omi, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) egyik igazgatója. Omi szerint hiába az eddigi erőfeszítések, a kór jelentette fenyegetés egyre csak nő. A japán fővárosban jelenleg folyik az a WHO-konferencia, amelyen a vírus terjedésének megakadályozási lehetőségeit vitatják meg az ázsiai országok egészségügyi miniszterei.

Az ENSZ eközben bejelentette, hogy legalább 1,5 milliárd dollárra lenne szükség a betegség elleni küzdelemhez és ahhoz, hogy a világ felkészüljön egy esetleges világjárványra. Az ENSZ madárinfluenzáért felelős koordinátora szerint ezt az összeget a madarak beoltására, állatorvosok felkészítésére és egy esetleges emberi világjárvány elleni előkészületekre fordítanák.

Madárinfluenzában legutóbb ketten - két gyerek - vesztette életét Törökországban. Ezek voltak az első halálos esetek Ázsián kívül. Eközben Indonéziában is elhunyt egy nő, aki feltehetően ugyancsak madárinfluenzás volt.

A WHO szerint most minden eddiginél nagyobb az esélye, hogy egy az 1968-as influenza-világjárványhoz hasonló törjön ki, jóllehet a kórokozó egyelőre úgy tűnik, emberek között még nem terjed.