Félmilliárd dollárt fordít a Világbank a madárinfluenza ellen harcra - jelentették be csütörtökön. Az ENSZ szerint a járvány megállításáoz 1,4 milliárd dollárra lenne szükség.

Kereken fél milliárd dollárt fordít a Világbank a madárinfluenza elleni harcra - vált ismertté helyi idő szerint csütörtök este Washingtonban. Az 500 millió dollár első kedvezményezettje Jim Adams világbanki alelnök szerint Kirgizisztán lesz, amely azonnali segélyként 5 millió dollárhoz jut, hogy "felfegyverkezhessen" a járvány elleni küzdelemre. "Megfelelően rugalmasak vagyunk ahhoz, hogy minden országgal tárgyaljunk az esetleges pénzügyi segélyről" - nyilatkozott az alelnök.

Jim Adams ugyanakkor derűlátásának adott hangot azzal kapcsolatban, hogy a jövő hétre tervezett nemzetközi adományozó konferencia Pekingben hasonlóan bőkezű lesz, s további 1 milliárd dollárt teremt elő a madárinfluenza leküzdését célzó erőfeszítések támogatására. Az ENSZ szerint egyébként a dolgok jelenlegi állása szerint 1,4 milliárd dollárra van szükség a madárinfluenza világméretű terjedésének megfékezésére.

A Világbank alelnöke szerint rendkívül fontos, hogy a bank minél gyorsabb segélyeket ajánlhasson fel. A madárinfluenza villámgyors törökországi terjedése bizonyíték arra, hogy minden késedelem nélküli cselekvésre van szükség - jelentette ki Jim Adams. A Világbank becslése szerint a járvány esetleges világméretű elterjedése egy év alatt mintegy 800 milliárd dolláros kárt okozhat.