A Likud összeállította választási listáját

2006.01.13. 1:49

A március végi előre hozott parlamenti választásokra készülve "keményvonalas" választási listát állított össze csütörtök este a jobboldali izraeli Likud párt. A listát a pártelnök Benjámin Netanjahu vezeti.

A súlyosan beteg Ariel Saron miniszterelnök novemberi kiválásával erősen meggyengült párt - élén Benjámin Netanjahuval - a lista összetételével megfigyelők szerint azt erősítette meg, hogy ellenez mindenfajta további engedményt a palesztinoknak.

A 3000 fős központi bizottság által jóváhagyott listán Szilvan Salom volt külügyminiszter kivételével meglehetősen hátra szorultak azok a politikusok, akik Salomhoz hasonlóan tárcát töltöttek be a Saron vezette koalíciós kormányban. A szóban forgó miniszterek Netanjahu utasítására épp a nap folyamán jelentették be kiválásukat az országot a választásokig irányító ügyvezető kormányból, amelynek élén jelenleg Ariel Saron betegsége miatt Ehud Olmert miniszterelnök-helyettes áll.

A Likud-listát a pártelnök Benjámin Netanjahu vezeti, míg mögötte Szilvan Salom következik, utána pedig sorra olyan politikusok, akik meglehetősen ismeretlenek, de szakértők a keményvonalas jelzőt ragasztották rájuk. Reuven Rivlin, az izraeli parlament, a kneszet elnöke a lista hetedik helyét foglalja el.
A legfrissebb közvélemény-kutatások nem éppen fényes választási szereplést vetítenek előre a Likud számára. A felmérések szerint a jobboldali párt mintegy 15 mandátumra számíthat a 120 fős kneszetben, amelyben mostanáig 40 mandátummal rendelkezett.

A közvélemény-kutatási adatokból egyértelműen az túnik ki, hogy a legnépszerűbb Ariel Saron új pártja, a Kadima (Előre), amely a miniszterelnök rendkívül súlyos, teljes felépüléssel aligha kecsegtető betegsége ellenére sem veszített népszerűségéből. A felmérések szerint az új parlament második legerősebb pártja minden valószínűség szerint a baloldali izraeli Munkapárt lesz.

KAPCSOLÓDÓ CIKK