Visszautasította Hugo Chávez venezuelai elnök pénteken azokat a vádakat, hogy antiszemita lenne, a Simon Wiesenthal Központnak az őt ért bírálatát pedig ellene irányuló "imperialista" hadjáratnak nevezte.

A központ Buenos Airesben lévő latin-amerikai irodája bocsánatkérést követelt Cháveztől az államfő december 24-én elhangzott beszéde miatt, amelyben Chávez úgy fogalmazott: "egy kisebbség, azok leszármazottai, akik keresztre feszítették Krisztust, megkaparintották a világ gazdagságát".

"Ez örültség, én sohasem utaltam a zsidókra" - hangsúlyozta Chávez, aki a Forward című amerikai magazinból olyan írásokat idézett, amelyekben zsidó közösségek őt védelmezik, és felolvasta a venezuelai zsidó szervezetek szövetségének közleményét is, amely szerint az elnök nem a zsidókról beszélt. A szövetség kifogásolta azt is, hogy a Simon Wiesenthal Központ nem konzultált vele, mielőtt vélemény formált volna Chávezről.

A venezuelai elnök hevesen támadta a Libération című párizsi napilapot is, mert az "részt vett a kampányban" azzal, hogy karácsonyi beszédének szóban forgó részei kapcsán teret adott a Simon Wiesenthal Központ vádaskodásának.