Lavina- és földcsuszamlás veszélyre figyelmeztettek a japán hatóságok, a korábbi nagy havazásokat követő felmelegedés miatt. A havazások december óta eddig 88 halottat követeltek a szigetországban.

Lavina-, földcsuszamlás- és árvízveszélyre figyelmezettek szombaton a japán hatóságok az elmúlt hetek nagy havazása után érkezett erős felmelegedés és esőzés miatt. A meteorológiai előrejelzések szerint vasárnap reggelig mintegy 80 milliméter esőt várnak Japán északkeleti részén, amelyet az elmúlt időkben a leginkább sújtott a havazás. Az országrészből szombaton máris négy kisebb lavináról számoltak be, amelyek azonban eddig még nem követeltek áldozatot.

Közben újabb három halottal, 88-ra nőtt a havazások következtében december eleje óta életüket vesztett japánok száma. Az északi Niigata prefektúrában szombatra virradó éjjel egy 72 éves és egy 54 éves férfi vesztette életét egy házban, illetve egy garázsban , amikor rájuk omlott a nagy hó súlya miatt beszakadt tető. Egy harmadik, 64 éves férfi a Tokiótól északra fekvő Nagano prefektúrában egy raktártetőről takarította a mintegy 90 centiméter vastag hótakarót, amikor lecsúszott, és a rázuhanó hótömeg maga alá temette.

A japán tűz- és katasztrófaelhárítás jelentése szerint a téli időjárás miatt az elmúlt hetekben életüket vesztett japánok mintegy 80 százaléka 60 évnél idősebb volt, s közülük sokan a háztetők takarítása közben szenvedtek halálos balesetet.