Egyhangúlag jóváhagyta az izraeli kormány vasárnap a Kelet-Jeruzsálemben élő palesztinok részvételét a január 25-i palesztin parlamenti választásokon. Megtiltotta viszont a kabinet a palesztin választásokon első ízben induló radikális palesztin szervezet, a Hamász részvételét.

A kelet-jeruzsálemi választásokon az összesen 132 parlamenti mandátum közül 9 sorsáról fognak dönteni a választók. Az izraeli kormány öt postahivatalban engedélyezte a szavazást, éppen úgy, mint az 1996-os palesztin választásokon vagy a tavalyi palesztin elnökválasztáson. Az ötezer választásra jogosult kelet-jeruzsálemi palesztin a kijelölt postahivatalokon kívül a szomszédos Ciszjordániában felállítandó szavazókörzetekben is leadhatja voksát.

A Hamász a felmérések szerint igen jó eredményre számíthat a választásokon, és jelenleg fej fej mellett küzd a Mahmúd Abbász által vezetett, mélyen megosztott Fatah mozgalommal. A Fatah több mint egy évtizede áll a Palesztin Hatóság élén, és magán viseli a korrupció bélyegét. A Hamász viszont sikerrel alakította ki magáról a korrupciótól mentes mozgalom képét, és népszerűségét kiterjedt karitatív tevékenysége is növelte.

A palesztin belügyminisztérium vasárnap közölte, hogy a 85 ezer főnyi palesztin biztonsági erő tagjainak előzetes voksolását is előkészítették. A palesztin rendőrök néhány nappal a január 25-i választások előtt szavazhatnak, hogy a választások napján biztosíthassák a voksolás zökkenőmentes lebonyolítását.