Szaúd-Arábiában megkezdték annak a Mekkához közeli, szűk hídnak a lebontását, amelynek keleti bejáratánál több mint 360 ember vesztette életét csütörtökön a hagyományos mekkai zarándoklat során.

A mindössze 15 méter széles Dzsamarat-híd nem tudott áthaladni a szűk hídig akadálytalanul, szélesen hömpölygő tömeg. Az ötnapos mekkai zarándoklat három napig tartó befejező része, a haddzs szinte minden esztendőben halálos áldozatokat követel a hídnál. Két éve 251, tíz éve 270 ember vesztette életét a tolongásban, de például 1990-ben csaknem másfél ezer zarándokot tapostak agyon.

A szaúdi hatóságok már a legújabb szerencsétlenség előtt elhatározták a szűk keresztmetszet felszámolását és egy olyan nagy áteresztőképességű átjárórendszer kialakítását. Az átjáró három év alatt készül el és több mint egymilliárd dollárba kerül. A beruházás első, már a jövő évi haddzsig elkészülő szakaszában egy kétszintes híddal váltják fel a 32 éves építményt és egy földalatti vészkijáratot is kialakítanak a zarándokok és a mentőautók számára.