Szabadon engedtek félezer iraki foglyot

2006.01.15. 16:01

Az amerikai hadsereg szabadon engedett vasárnap 509 iraki foglyot, mert bebizonyosodott, hogy nem követtek el semmiféle bűncselekményt, és nincs közük fegyveres támadáshoz sem. A kiszabadult foglyok közt van két újságíró is.

A vasárnap reggel elengedett embereket három helyen, a Bagdadtól nyugatra fekvő hírhedt Abu Graib börtönben, a dél-iraki Bucca táborban és a Szulejmáníja közelében fekvő Suse táborban tartották fogva. Az amerikai hadsereg fogságában lévő irakiak száma folyamatosan 12 ezer körül van azóta, hogy az amerikai-brit haderő 2003-ban megszállta az országot.

A Reuters brit hírügynökség közleményben erősítette meg, hogy a kiszabadult személyek között van két munkatársa, a tavaly augusztusban letartóztatott Ali al-Mashadani operatőr és a szeptemberben őrizetbe vett Mazsed Hamid, a Reuters és az al-Arabíja műholdas arab hírtévé közös tudósítója.

A Reuters hírügynökség azt közölte: "komoly kételyei vannak" a tekintetben, vajon törvényesen tartották-e fogva munkatársait ilyen hosszú ideig mindenféle vádemelés nélkül. További három, a nemzetközi médiának dolgozó újságírót tartanak fogva Irakban minden indok nélkül, köztük a Reuters tell-afári külsős operatőrét és a CBS amerikai tévé moszuli kameramanját.

KAPCSOLÓDÓ CIKK