Legkevesebb egy személy életét vesztette, több tucatnyian pedig megsebesültek Kína déli részén, amikor rendfenntartó erők erőszakkal feloszlatták több ezer kínai földműves tüntetését. A parasztok az általuk használt állami földterületek visszavétele ellen tiltakoztak.

Egy helyi lakos elmondása szerint a hatóságok szombat este alkalmaztak erőszakot Kuangtung (Guangdong) tartomány Szancsiao (Sanjiao) településén, ahol mintegy 20 ezer, különböző falvakból érkezett tüntető gyűlt össze. A falusiak azért tiltakoznak több napja, mert az általuk használt állami földeket jelképes kártérítés mellett visszavennék egy útépítés miatt.

A szemtanú elmondása szerint a rendőrség elektromosan sokkoló gumibotokkal támadt a tüntetőkre, akik közül nagyjából negyvenen megsebesültek, egy 13 éves iskolás pedig állítólag életét vesztette. Sok tüntetőt őrizetbe vettek. A tüntetés a sötétség beállta után kezdődött, hogy a rendőrség által felállított kamerák ne tudják azonosítani a résztvevőket. A helyi kormányzati és rendőrségi illetékesek elzárkóztak az események kommentálásától.

Kuangtung tartomány a múlt hónapban már hasonló tüntetések színhelye volt. December elején Tungcsou (Dongzhou) faluban a katonák belelőttek a tüntetőkbe és harminc embert megöltek. A falusiak akkor amiatt tiltakoztak, hogy a hatóságok méltatlan kárpótlással vették vissza az általuk használt földeket egy erőmű építése céljából.

Kínában a föld állami tulajdon, és egyre gyakoribbak a hasonló megmozdulások. Ugyanis a mezőgazdasági művelésből kivonják a földeket, és azokon ipari létesítményeket hoznak létre, sokszor semmibe véve a korábbi földhasználók jogait.