Helyettes vezetőt neveztek ki a Szaddám Huszein bukott diktátor ügyében ítélkező iraki különleges törvényszék élére, miután nem tudták rávenni a testület eddigi elnökét a múlt héten benyújtott lemondásának visszavonására - közölte az iraki főügyész.

Dzsaafar al-Muszavi hétfőn elmondta, hogy a Szaddám-per január 24-re kitűzött következő ülésnapján a törvényszék öttagú bírói tanácsának helyettes vezetője, Szajjíd al-Hamasi elnököl majd. A törvényszék küldöttséget menesztett lemondott vezetőjéhez, a kurd Rizgar Mohammed Aminhoz annak lakóhelyére, Szuleimáníja városába, ám egyelőre nem tudták rábírni döntésének felülvizsgálatára. "Kitart a lemondás mellett. Nem fog eljönni Bagdadba, s nem fog elnökölni a következő ülésnapon" - ecsetelte a főügyész Amin eltökéltségét.

Az iraki kormányzat még nem döntött véglegesen arról, hogy elfogadja-e Amin lemondását. Ha Amin továbbra is kitart elhatározása mellett, állandó utódot választanak majd a helyére - tette hozzá a főügyész.

A főbíró a múlt héten nyújtotta be lemondását a kormány politikai beavatkozására hivatkozva. A főbírót - egy hozzá közel álló forrás szerint - a síita vezetők bírálták amiatt, hogy túlságosan "enyhe" volt Szaddám Huszeinnel és hét vádlott-társával szemben az emberiesség elleni bűnök miatt zajló perben. Az iraki kormány vezetői azt szeretnék, ha a dolgok gyorsabban mennének.