Michelle Bachelet nyerte a chilei elnökválasztást, aki az első női elnök lesz az ország történetében. Ő a balközép pártszövetség negyedik államfője, győzelmével Dél-Amerikában már az ötödik országban arat győzelmet a baloldal.

A szocialista Michelle Bachelet nyerte a vasárnapi chilei elnökválasztást, ellenfele, a jobboldali Sebastián Pinera beismerte vereségét és sok sikert kívánt a dél-amerikai ország első női államfőjének. "Nemcsak azért szeretnék neki gratulálni, mivel ő lett Chile első női elnöke, de tisztelegni szeretnék a több millió nő előtt is, akik azért harcoltak, hogy az őket megillető helyre kerüljenek" - mondta a televízióban a multimilliomos vállalkozó, aki a mérsékelt jobboldali pártját, a Nemzeti Megújhodást és az ultrakonzervatív Független Demokrata Szövetséget magában foglaló Szövetség Chiléért színeiben indult a választáson.

Bachelet, az 1990 óta kormányzó balközép koalíció jelöltje a szavazatok 53,5 százalékát, Sebastián Pinera pedig 46,5 százalékát kapta a leadott voksok több mint 97 százalékának összeszámlálása után. Ricardo Lagos távozó elnök telefonon gratulált leendő utódának.

Az 54 éves Michelle Bachelet az 1980-ban létrehozott balközép pártszövetség negyedik államfője lesz.

Bachelet apját, aki a chilei légierő tábornoka volt, Augusto Pinonchet diktatúrája (1973-1990) idején halálra kínozták. A gyermekorvos végzettségű Bachelet szintén megjárta Pinochet börtöneit, ahol bántalmazták, majd külföldre menekült. Öt emigrációban - főként az NDK-ban - eltöltött év után csatlakozott az akkoriban még titkos ellenzéki mozgalomhoz. Elnökjelöltségét megelőzően elődje, Ricardo Lagos kormányában két ízben is betöltött miniszteri tisztséget: az egészségügyi, illetve a védelmi tárcát vezette. Ateistának vallja magát, elvált, és két apától három gyermeke van.

Bachelet győzelme erősíti a baloldal térnyerését Latin-Amerikában, ahol Argentínában, Brazíliában, Uruguayban és Venezuelában is baloldali kormányzat alakult. Várhatóan Bolíviában is szocialista elnök lép hivatalba rövidesen, és a júliusi mexikói elnökválasztáson is jó eséllyel indul a baloldali jelölt.