Több ezer rabszolgát szabadítottak ki tavaly Brazíliában. Bár az ország törvényei 1889 óta tiltják a rabszolgaságot, jogvédők becslései szerint legalább 250 ezren senyvednek embertelen szolgaságban.

Több mint 4000 rabszolgát szabadítottak ki tavaly Brazíliában a kormány adatai szerint. Összesen 183 farmon találtak rabszolgákat, az áldozatok kártérítést kaptak - írja a Guardian. Jogvédők azonban arra figyelmeztetnek, hogy ez csak a jéghegy csúcsa, több százezren élhetnek szolgaként, kiszolgáltatottságban a dél-amerikai országban.

Bár a rabszolgaságot 1889-ben betiltották Brazíliában, az összes rabszolgasorban tartottak számát 250 ezerre becsülik. A rabszolgák száma az 1960-as években kezdett ismét növekedni, amikor a nagy esőerdő-irtások beindultak. Ennek ellenére csak 1998-ban zajlott az első olyan per, amelyben egy farmert elmarasztaltak szolgák tartása miatt.

"Kulturális problémáról van szó. Minden földbirtokos azt mondja: mindenki ezt csinálja, miért kéne nekem különböznöm" - mondta a brit lapnak Neide de Oliveira, az első rabszolgatartás miatt indult ügyeket vizsgáló ügyész. Szerinte volt olyan eset, hogy az egyik birtokos munkása maláriás lett, amire paracetamolt kapott gyógyszerként. majd mikor felépült, a földbirtokos azt mondta: két hónapig kell dolgoznia, hogy kiegyenlítse a gyógyszer árát.

A rabszolgaság elleni küzdelmet nehezíti, hogy a jelenség elleni hatékony védekezéshez új törvényekre lenne szükség, mivel azonban a brazil törvényhozók is érintettek, így ezek elfogadása kétséges. Bár 2003-ban elfogadtak egy cselekvési tervet, tavaly például az egyik szenátort 38 rabszolga dolgoztatása miatt büntették meg.