Túszuk kivégzésével fenyegetnek Jill Caroll amerikai újságírónő elrablói, ha az Egyesült Államok 72 órán belül nem engedi szabadon az Irakban fogva tartott nőket - jelentette kedd este az al-Dzsazíra arab hírtelevízió, amely egy videofelvételt is bemutatott a túszról.

A televízió, amely kedden kapta a közzétett felvételt, azt közölte, hogy az üzenetben nem szerepelt, kik követték el az emberrablást. A televízió honlapján az újságírónőről közölt felvételen viszont a Bosszúállás Brigádja felirat olvasható. Ez a csoport korábban egyetlen terrorcselekmény elkövetését sem vállalta magára.

Az újságírónőt, a Christian Science Monitor 28 éves szabadúszó munkatársát fegyveresek rabolták el január 7-én Bagdad egyik nyugati kerületében, tolmácsát agyonlőtték. Caroll úton volt, hogy interjút készítsen Adnán ad-Dulaimi szunnita vezetővel - közölte az amerikai napilap.

Sean McCormack amerikai külügyi szóvivő Washingtonban egy telefoninterjúban közölte: "Minden megteszünk, hogy együttműködjünk az irakiakkal annak érdekében, hogy minél előbb épségben visszahozzunk őt". A szóvivő nem tudta megerősíteni, hogy a videofelvétel az újságírónőről készült.

A Riporterek Határok Nélkül nevű, párizsi székhelyű nemzetközi újságíró jogvédő szervezet adatai szerint Jill Caroll a 31. újságíró, akit 2003 márciusa, az iraki háború kezdete óta elraboltak az arab országban.