Elbeszélnek egymás mellett a hatalmak Irán ügyében

2006.01.17. 17:52

Fenyítés, korlátozás, tárgyalás - mindhárom lehetőség felmerült annak kapcsán, hogy mi legyen az atomprogramját újrakezdő Irán sorsa. Az USA és európai szövetségesei az ososzokat és Kínát győzködik Teherán megfeddéséről, kedden azonban Moszkva és Peking is világossá tette: egyelőre nem támogatnak semmiféle kemény fellépést - írja a BBC.

Nem tudnak megegyezésre jutni az európai hatalmak, az Egyesült Államok és Kína arról, hogy milyen módon lépjenek a nukleáris kutatásait és atomprogramját újrakezdő Iránnal szemben. Nagy-Britannia, az Egyesült Államok, Németország és Franciaország hétfő óta arról győzködi Moszkvát és Pekinget, hogy járuljanak hozzá Irán elmarasztalásához az ENSZ Biztonsági Tanácsában.

Szerintük azért van szükség Irán diplomáciai fenyítésére, mert 2 év után leverte a pecsétet három atomlétesítményéről, és azt is bejelentette, hogy a megnövekedett energiaszükségletek kielégítésére újabb atomerőművek építését tervezi. Washington, London és az elképzeléseiket támogató európai államok szerint az irán atomprogram veszélyes lehet, mert semmi nem garantálja, hogy Teherán nem hazsnálja majd harcászati célokra a dúsított uránt. Ezt támasztja alá a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség jelentése is.

Irán azonban állítja, hogy csak békés célokra kívánja használni az atomot, és egyelőre Peking, illetve Moszkva is hajthatatlannak tűnik. Kedden Szergej Lavrov orosz külügyminiszter azt mondta, hogy Irán elmarasztalásával meg kell várni az orosz megoldási javaslatra adott iráni választ. E szerint Irán fejleszthetné atomlétesítményeit és kutatásokat is végezhetne, de a dúsított uránt Oroszországból kapná, ami Moszkva szerint garanciát jelentene a harcászati jellegű felhazsnálás ellen. A kínai külügy pedig azon az állásponton van, hogy a nézeteltérés rendezhető diplomáciai úton is. A tárgyalások újraindítására Teherán is késznek mutatkozik.

KAPCSOLÓDÓ CIKK