Powell szerint sem kizárt az Irán elleni akció

2006.01.17. 9:23

Az eddigi nemzetközi nyilatkozatok többsége ugyan az iráni atomválság békés megoldásáról szól, az amerikaiak előszeretettel emlegetik a fegyveres változatot. A közelmúltban a Fehér Ház, egy hétfő éjjeli televíziós műsorban pedig Colin Powell volt amerikai külügyminiszter fogalmazott úgy, hogy nem lehet kizárni a katonai beavatkozás lehetőségét az atomprogramját újra indító Iránnal szemben.

Nem lehet kizárni a katonai fellépést Irán ellen - mondta hétfő este a BBC televízió adásában Colin Powell volt amerikai külügyminiszter. Powell a Newsnight című politikai magazinműsorban közölte: "első lépésként" mindenképpen az ENSZ Biztonsági Tanácsa elé kell terjeszteni az iráni atomprogram felújításának ügyét.

"Az viszont nyitott kérdés, hogy a Biztonsági Tanács milyen döntést hoz" - mondta a volt amerikai külügyminiszter, aki szerint a lehetőségek között szerepel szankciók elrendelése. Kijelentette ugyanakkor, hogy jóllehet e pillanatban "senkiben még csak fel sem merül a katonai beavatkozás... azt sosem lehet kizárni". Korábban a Fehér Ház is tett hasonló értelmű nyilatkozatot.

Jack Straw brit külügyminiszter még a múlt hét végén arra a kérdésre, hogy szerinte a teheráni vezetés egyértelműen atombomba birtoklására törekszik-e - azt mondta: "erős a gyanúm, hogy igen". Hozzátette ugyanakkor: az iráni atomügyet csak békés eszközökkel lehet megoldani, jelenleg "senki nem beszél Irán lerohanásáról, katonai akcióról".

Az iráni atomprogram újraindításáról hétfőn tárgyalt egymással a brit kormány és a BT négy másik állandó tagja - az Egyesült Államok, Kína, Franciaország és Oroszország -, valamint Németország, mint az Iránnal jó ideje tárgyaló EU-hármas egyike. A londoni találkozó után a brit külügyminisztérium bejelentette: az európaiak felkérték a Nemzetközi Atomenergia-ügynökséget (NAÜ), hogy február elejére hívja össze kormányzótanácsa rendkívüli ülését az ügyben. Az ülés Bécsben lenne, február 2-án és 3-án. Az iráni atomkérdést formálisan a NAÜ hivatott a BT elé terjeszteni.

A hétfői találkozón a nyugatiak arról próbálták meggyőzni Kínát és Oroszországot, hogy támogassák Irán elmarasztalását az ENSZ-ben. Nélkülük ugyanis hiába kerül az ügy a BT elé. Irán ugyanakkor azzal fenyeget, hogy ha esetleg szankciókat ró ki rá az ENSZ, akkor szakít a NAÜ-vel, sőt olajtermelésének visszafogását is kilátásba helyezte.

MTI/[origo]

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK