Az izraeli hadsereg hétfőn megtiltotta a belépést a ciszjordániai Hebron belvárosába minden, nem ott lakó izraeli számára, miután heves tüntetések voltak a városnegyedben az elmúlt napokban.

Hebron zsidó negyedét és oda vezető utakat "zárt katonai övezetté" nyilvánították - közölte az izraeli hadsereg szóvivője közleményében. Hozzátette: a rendelkezés január 22-ig lesz érvényben. Kizárólag a palesztin város központjában lévő beékelődésben lakó mintegy hatszáz telepes mozoghat szabadon a városrészben,

Az elmúlt napokban több száz izraeli állampolgár vett részt Hebron zsidó negyedében a rendvédelmi szervek és palesztin lakosok elleni heves tüntetésekben - közölte a szóvivő. Hozzátette: az incidensek miatt a körzet katonai parancsnoka elrendelte, hogy tilos a városrészbe belépni és ott tartózkodni minden izraeli és külföldi állampolgárnak, aki nem ottani lakos.

A "zárt katonai övezet" létrehozásának célja, hogy megakadályozzák a több száz jobboldali szélsőséges fiatalt, hogy összegyűljön Hebronban és összecsapjon az izraeli katonákkal és rendőrökkel. A fiatalok szombat óta tojással és kövekkel dobálták rendvédelmi szerveket. Hétfőn nem jelentettek incidenst.

A telepesek amiatt tüntettek, hogy a hatóságok bejelentették: több zsidó önkényes lakásfoglaló családot kilakoltatnak a városközpontban álló nagybani piachoz tartozó, palesztin tulajdonban lévő házakból és boltokból.

Az izraeli legfelsőbb bíróság palesztin kereskedők kérésére még 2003-ban rendelte el a városközpontban álló nagybani zöldségpiac épületeiben letelepedett illegális zsidó lakásfoglalók kilakoltatását és a piac újbóli megnyitását, de a döntés mindmáig holt betű maradt.