Összeomló társadalomról, elszabadult bűnözésről, "önjelölt vallási és erkölcsrendészek kósza bandái" által korlátozott alapjogokról ír Irakkal kapcsolatban az USAid egy értékelésében. Az újjáépítéssel foglalkozó amerikai szervezet által közétett dokumentum sokkal sötétebb képet fest az iraki helyzetről, mint az amerikai hivatalos források. Egy szakértő szerint azonban az USAid csak így próbál meg több támogatást kicsikarni a kormányzattól.

"Társadalmi összeomlás... szinte szabadon garázdálkodó bűnözők" - e szavakkal jellemzi az iraki helyzetet egy amerikai szervezet - írja a Guardian. Az Egyesült Államok Nemzetközi Fejlesztései Ügynöksége (USAid) "konfliktusértékelése" annak a meghívónak a melléklete, amelyben az iraki városok rendbetételéhez keres vállalkozókat a társaság. Az 1,3 milliárd dolláros projekt keretében Bagdadban, Bászrában, Moszulban, Kirkukban és Nedzsefben tennének rendet főleg munkahelyteremtéssel és a helyi közösségek támogatásával.

A jelentésben vázolt helyzet nemcsak hogy sötétebb a Fehér Ház és a Pentagon optimista nyilatkozatainál, hanem sokkal összetettebb képet ad a felelősökről, akiket George Bush csak úgy emleget, mint "elutasítók, szaddámisták és terroristák".

Az USAid elemzése "civil konfliktusról" beszél, amelynek résztvevői vallási, etnikai, bűnöző és törzsi csoportok. Egyre gyakoribb, hogy különböző törzsek tagjait is a felkelőkhöz hasonlóan a hatóságok ellen fordulnak. A "törzsi bosszúként" emlegetett jelenség a dokumentum szerint megkérdőjelezi a felkelők elleni szövetséges fellépés hatékonyságát, miközben a külföldi szélsőséges iszlám csoportok egyre erősebbek.

A külföldi harcosok és az olyan szervezetek, mint az al-Kaida Abu Muszab az-Zarkavi által vezetett iraki részlege egyre komolyabb szerephez jut, "mind létszámukat, mind hírhedtségüket tekintve... Ezeknek a szervezeteknek a tagjait szerte a muzulmán világban toborozzák, és a legtöbb öngyilkos merénylő szaúdi vagy más környékbeli ország szülötte" - áll a jelentésben. Az USAid tanulmányának következtetései élesen szemben állnak azzal a Pentagon által hangoztatott érveléssel, hogy Zarkávi csoportja "szervezetlen". Az irat szerint a felkelők támadásai "jelentősen rongálják az iraki infrastruktúrát, káros gazdasági és társadalmi hatásuk egész Irakot sújtja.

"A Szaddám Huszein rezsimjének felszámolásával együtt járó társadalmi válság hatására az iraki társadalom bűnözői elemei szinte szabadon garázdálkodnak... A hatékony, közbiztonságot megteremteni képes rendőri erők hiányában virágzik a bűnözés... Bagdadot például bűnszövetkezetek osztották fel egymás között" - áll az USAid jelentésében.

A szervezet szerint a törvénytelenség az alapvető szabadságjogokat veszélyezteti, főképp az ország déli részén, ahol durván korlátozzák az alapjogokat "önjelölt vallási és erkölcsrendészek kósza bandái".

Hivatalos washingtoni források egyelőre nem kommentálták a jelentést. Egy volt iraki CIA-szakértő ugyanakkor úgy véli, az USAid szándékosan fest a valóságnál sokkal rosszabb képet, hogy így sajtoljon ki több anyagi támogatást a Fehér Házból, mivel a kormányzat idén év vége után nem szándékozik további pénzeket költeni az újjáépítésre.