A hétvégére mínusz negyven fok körüli hőmérsékletet jósolnak Oroszország-szerte a meteorológusok. A napok óta tartó, évtizedek óta nem tapasztalt hideghullám miatt sokfelé akadozik a távfűtés, és áramkorlátozásokat vezettek be. A városi buszok speciális üzemanyaggal járnak. A moszkvai rendőrök nemezcsizmát kaptak, az állatkerti pingvinek meg szalmát tavuk jegére, hogy ne fázzon a lábuk.

Évtizedek óta nem tapasztalt hideghullám teszi próbára Oroszországot a napokban. Az elmúlt éjjel mínusz 32 Celsius-fokot mértek Moszkva mellett, egyes helyeken 36-ig szállt alá a hőmérő higanyszála, de az előrejelzések szerint ennél még hidegebb lesz a hét vége felé, akár mínusz 40 fok is lehet. Ilyen alacsony hőmérsékleteket fél évszázada nem regisztráltak.

A hideg miatt rendkívüli intézkedéseket léptettek életbe a hatóságok, iskolákban nem kötelező megjelenni a diákoknak egészen addig, míg a hőmérséklet mínusz 20 fok alatt van, a városi buszokat különleges dízelolajjal tankolják, hogy ne dermedjen bele a tankba az üzemanyag. Ezenkívül megtiltották, hogy az ortodox vízkereszt alkalmából a hívek az évszázados szokásnak megfelelően megmártózzanak a folyóban, a hanti-manysi autonóm területen.

Sok helyen akadozik a csúcsra járatott távfűtés, kedd éjjel például 7000 ember maradt több órára fűtés nélkül a nyugat-szibériai Kamenszk-Uralszkijban, miközben odakint mínusz 30 Celsius-fokot mértek. Szentpéterváron 45 panelházban állt le a fűtés hétfőn egy távfűtőműben történt meghibásodás miatt. Moszkvában áramszünetekre figyelmeztettek a hatóságok, várhatóan 200 társaság és más nagyfogyasztó áramfelhasználását korlátozzák, hogy jusson elég energia a kórházaknak és az alapvető közszolgáltatásnak.

A Times beszámolója szerint a moszkvai rendőröknek meghagyták, hogy ne kergessék ki a hajléktalanokat a lépcsőházakból, metróállomásokból és pályaudvarokról. A moszkvai állatkertben a pingvinek befagyott tavaira lékeket vágtak, és szalmát szórtak a jégre, hogy ne fázzon a madarak lába. A parkban 1978-79 tele óta nem kellett ilyen sok állatot fűtött helyre vinni, de érdekes módon az afrikai fehér farkú gnú - az amúri tigris mellett - inkább a szabadban maradt - írja a Times.

A szövetségi biztonsági szolgálat ugyanakkor továbbra is fenntartja a díszőrséget a Kreml mellett lévő ismeretlen katona emlékművének öröklángjánál. Mint a szervezet szóvivője közölte, nemezcsizmát nem adnak  ugyanaz őrökre - a közlekedési rendőrök már ilyet viselnek -, de vastag gyapjúzoknit hordanak a lábbeliben - írja a MosNews angol nyelvű moszkvai hírportál.