Elrabolták volna Blair fiát az elvált apák

2006.01.18. 7:08

A brit miniszterelnök kisfiának elrablására készülődött egy elvált apák jogaiért küzdő szervezet egyik csoportja. A Fathers 4 Justice radikálisai rövid időre tartották volna fogva Tony Blair legkisebb fiát. A rendőrség szerint a szervezkedést még csírájában leleplezték, amit az is jelez, hogy egyelőre senkit nem vettek őrizetbe.

A Scotland Yard akadályozta meg Tony Blair brit kormányfő legkisebb gyermekének elrablását - írta a szerdai The Sun. A brit bulvárlap értesüléseit a londoni rendőrség óvatos formában megerősítette.

Gyermekrablás célpontja volt karácsony előtt Tony Blair brit miniszterelnök hatéves kisfia, Leo. A tervet a Fathers 4 Justice (Apák az igazságért) nevű, az elvált apák gyermekláthatási jogaiért látványos, ám hangsúlyozottan ártalmatlan eszközökkel küzdő brit szervezet egyik radikálisabb csoportja dolgozta ki. A lap név nélkül idézett rendőrségi forrásai szerint az aktivisták rövid időre akarták csak maguknál tartani a kisfiút.

A Fathers 4 Justice már számos olyan akciót hajtott végre, amelyek minden biztonsági intézkedést meghazudtoltak. Leghíresebb mutatványuk az volt, amikor néhány aktivistájuk másfél éve a parlamenti alsóház üléstermének vendéggalériájáról lila porral - mint kiderült, ártalmatlan, színezett kukoricaliszttel - töltött gumióvszereket hajigált az éppen felszólaló Tony Blair felé; az egyik házilagos porbomba el is találta a miniszterelnököt. Az akkori incidens kényes kérdéseket vetett fel a parlament és egyéb kiemelt fontosságú közintézmények védelmének hatékonyságával kapcsolatban.

A hatékonyság azonban később sem javult sokat, legalábbis ezt látszanak tanúsítani a csoport azóta is végrehajtott újabb, nem kevésbé látványos akciói. Nem sokkal a parlamenti gumióvszer-hajigálás után például egy aktivista, Batmannek öltözve, a Buckingham-palota - II. Erzsébet királynő londoni rezidenciája - fő balkonjára jutott fel, ahonnan jeles ünnepeken az uralkodó és hozzátartozói integetnek az alattvalóknak. A rendőrök megjelenésére az illető kimászott az erkély melletti, tíz méter magasban lévő, igen keskeny párkányra, és ott folytatta akcióját öt órán keresztül, amíg le nem hozták.

A szervezetet olyan elvált apák alapították, akik szerint a brit törvények megakadályozzák őket gyermekeik rendszeres láthatásában. A csoport látványos akcióival a vonatkozó jogszabályok számukra kedvező módosítását próbálja kicsikarni a parlamenttől.

A szerdai The Sun szerint a rendőrség, amely figyelte a szervezet egyik radikálisabb alcsoportját, nem sokkal karácsony előtt, kezdeti szakaszában leplezte le a készülő akciót, de őrizetbe vételek egyelőre nem történtek.

A BBC rádió által szerda hajnalban idézett, név nélkül nyilatkozó rendőrségi források annyit megerősítettek, hogy a Scotland Yard "tudatában volt" a kisfiú elrablására szőtt terveknek, de nincs meggyőződve arról, hogy a csoport a gyermek közelébe tudott volna-e férkőzni a miniszterelnök családját körülvevő biztonsági gyűrűn átjutva.

Michael O'Connor, a Fathers 4 Justice alapítója azt mondta a BBC-nek, hogy az akciónak semmi köze a "hivatalos" szervezethez. - Mi a gyerekeket nem elraboljuk, hanem azon dolgozunk, hogy ismét összehozzuk őket édesapjukkal - mondta.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK