Háromévi látványos kampányakció-sorozat után, szerda este bejelentette szervezete feloszlatását annak az emberi jogi csoportnak a vezetője, amelynek radikalizálódó szárnya megerősített szerdai lapértesülés szerint Tony Blair legkisebb gyermekének elrablására dolgozott ki tervet.

A legnagyobb brit bulvárlap, a The Sun szerdai kiadásában adta hírül, hogy a Scotland Yard akadályozta meg a hatéves Leo Blair elrablását. A napi 10 millió olvasóhoz eljutó lap névtelenül idézett rendőrségi forrásai szerint a tervet a Fathers 4 Justice (Apák az igazságért) nevű, az elvált apák gyermekláthatási jogainak erősítéséért látványos, ám eddig hangsúlyozottan ártalmatlan eszközökkel küzdő brit szervezet egyik radikalizálódó szakadár csoportja dolgozta ki.

Matt O'Connor, a Fathers 4 Justice alapítója szerda este, a Channel 4 brit kereskedelmi tévé híradójában bejelentette: a szervezet a körülötte támadt "negatív hírverés" közepette nem tud tovább működni, ezért feloszlik.

A The Sun forrásai szerint az aktivisták csak rövid időre tartották volna fogva a kisfiút, és nem akarták bántani. A lap szerint az azonban nem derült ki, hogy a tervet kiagyalók hogyan akartak a miniszterelnök kisfiának közelébe férkőzni. A BBC rádió által szerdán idézett, név nélkül nyilatkozó rendőrségi források annyit megerősítettek, hogy a Scotland Yard "tudatában volt" a kisfiú elrablására szőtt terveknek, de nincs meggyőződve arról, hogy a csoport a gyermek közelébe tudott volna-e férkőzni a miniszterelnök családját körülvevő biztonsági gyűrűn átjutva.

A Fathers 4 Justice mindazonáltal több olyan akciót hajtott már végre, amelyek minden biztonsági intézkedést meghazudtoltak. Leghíresebb mutatványuk az volt, amikor néhány aktivistájuk másfél éve a parlamenti alsóház üléstermének vendéggalériájáról lila porral - mint kiderült, ártalmatlan, színezett kukoricaliszttel - töltött gumióvszereket hajigált az éppen felszólaló Tony Blair felé; az egyik házilagos porbomba el is találta a miniszterelnököt. Nem sokkal később egy aktivista, Batmannek öltözve, a Buckingham-palota - II. Erzsébet királynő londoni rezidenciája - fő balkonjára jutott fel, ahonnan jeles ünnepeken az uralkodó és hozzátartozói integetnek az alattvalóknak.

A szervezetet olyan elvált apák alapították, akik szerint a brit törvények megakadályozzák őket gyermekeik rendszeres láthatásában. A csoport látványos akcióival a vonatkozó jogszabályok kedvező irányú módosítását próbálja kicsikarni a parlamenttől.

A szerdai The Sun szerint a Scotland Yard terrorellenes ügyosztálya, a Special Branch, amely már három éve figyelte a szervezet egyik radikálisabb alcsoportját, nem sokkal karácsony előtt, "még csírájában" leplezte le a készülő akciót, de őrizetbe vételek egyelőre nem történtek. A Blair-családot tájékoztatták az ügyről, és megerősítették a kormányfő három másik gyermekének, a 22 éves Euannek, a 20 éves Nicholasnak és a 17 éves Kathrynnek a védelmét is.