Nem sikerült elfogni Ratko Mladicot

2006.01.18. 19:46

Eredménytelenül zárult a boszniai szerb rendőrség által szerdán Bosznia keleti részén a hágai Nemzetközi Törvényszék (NT) által háborús bűnökkel vádolt, szökésben lévő Ratko Mladic egykori boszniai szerb hadseregparancsnok elfogására indított akció - vált ismeretessé rendőrségi forrásból.

A rendőrség hivatalosan nem tette közzé, hogy kit kívánt elfogni Zepa környékén. Radovan Pejic, a boszniai szerb rendőrség szóvivője annyit erősített meg újságíróknak, hogy az NT által leginkább keresett két személy - Mladic és a szintén háborús bűnökkel vádolt Radovan Karadzic volt boszniai szerb elnök - egyikét keresik. Egy neve elhallgatását kérő magas rangú boszniai szerb belügyminisztériumi illetékes azonban felfedte, hogy Mladic volt a kutatás célpontja. Pejic szerda késő délután közölte, hogy a keresett személy hollétéről a hét végén hírszerzési forrásból kapott értesülés pontatlannak bizonyult.

A boszniai szerb rendőrség szerda hajnalban indította az akciót, amelynek során a különleges rendőri alakulatok több mint háromszáz - más jelentések szerint félezer - tagja katonai létesítményeket és polgári épületeket, valamint barlangokat kutatott át a környéken, miközben a levegőben helikopterek köröztek. Az akció késő délután ért véget.

A kutatással párhuzamosan egy szerdán megjelent belgrádi újságcikk azt állította, hogy Mladic nincs Boszniában. A meg nem nevezett forrásra hivatkozó hír szerint a tábornok Oroszországban bujkál, és már tárgyalások folynak szerb és orosz illetékesek között a kiadatásáról. Belgrádban hivatalosan nem kommentálták az újsághírt.

Florence Hartmann, az NT szóvivője szerdán pedig úgy nyilatkozott, hogy a törvényszék értesülése szerint Mladic nem Boszniában, hanem a szomszédos Szerbiában rejtőzködik.

Karadzicot és Mladicot a hágai törvényszék azzal vádolja, hogy Slobodan Milosevic volt szerb és jugoszláv elnökkel együtt ők tervelték ki az 1992-95-ös boszniai háborút, amelyben 260 ezer ember halt meg és 1,6 millióan váltak földönfutóvá. Karadzicot és Mladicot teszik felelőssé a kelet-boszniai Srebrenica muzulmán beékelődésben 1995 nyarán lemészárolt közel 8 ezer bosnyák férfi és fiú haláláért is.

KAPCSOLÓDÓ CIKK