Az Európai Parlament (EP) jelenlegi formájában elutasította az Európai Unió (EU) 2007-2013-as időszakra vonatkozó költségvetési megállapodását, így újabb egyeztetésekre lesz szükség. Az EP szerint a büdzsétervezet nem szolgálja a kitűzött célok elérését.

A költségvetési szakbizottság javaslatát helybenhagyva nem fogadta el az EP a 2007-2013 időszakra szóló költségvetési javaslatot, melyben az Európai Tanács tagjai, az országok vezetői a decemberi EU-csúcson állapodtak meg hosszas előkészületek után. Az EP szerint az új költségvetés változatlanul a "hagyományos politikákra" (agrár- és infrastrukturális támogatások rendszere) összpontosít, és nem követi az uniós reformcélokat.

Az EP szerint a költségvetés nem mozdítja elő sem a jólétet, sem a biztonságot, és nem szolgálja az intézmények működésének rugalmasabbá tételét  A parlament állásfoglalása azt is kifogásolja, hogy a versenyképesség és a foglalkoztatás javítására, valamint az EU "külső fellépéseire szánt" összegek is csökkentek a tervekhez képest.
 
Az aggályok ellenére az EP "hajlandó az egyes álláspontokból kiinduló, építő tárgyalásokba bocsátkozni a Tanáccsal, amennyiben az osztrák elnökséget tényleges tárgyalási mandátummal ruházzák fel". A parlament ugyanakkor "kitart tárgyalási mandátuma mennyiségi, strukturális és minőségi elemei mellett", és szeretné előmozdítani a bel- és külpolitikák még átfogóbb összehangolását - áll a közleményben.

Az Európai Tanács, az Európai Bizottság és az Európai Parlament alkotta "háromszög" első egyeztető tárgyalását 2006. január 24-én tartják. Az intézményközi megállapodást követően a 2007-2013-as költségvetésről a parlament szavaz.