A számos merényletért felelősnek tartott al-Kaida hálózat vezetőjének, Oszama bin Ladennek tulajdonított felvétel jelent meg csütörtökön az al-Dzsazira hírtelevízión. A hangfelvételen hallható férfi újabb támadásokat ígér, de egyúttal békét ajánl az amerikaiaknak. A rossz minőségű felvétel hitelességét a CIA megerősítette.

Az al-Dzsazira katari hírtelevízió Oszama bin Ladennek, az al-Kaida vezetőjének tulajdonított felvételt játszott le. "Ez az üzenet az iraki, az afganisztáni háborúról és ezek befejezésének módjáról szól" - kezdi a felvételen hallható, bin Ladennek tulajdonítható hang az al-Dzsazira szerint. A rossz minőségű felvételen a CIA szerint is bin Laden szerepel.

"Tudjuk, hogy népetek többsége azt akarja, érjen véget ez a háború" - mondja bin Laden, aki - ha a mostani felvétel valódi - akkor 2004 decembere óta most először ad életjelet magáról. Az al-Kaida vezetője a korábbi al-Kaida üzenetekhez képest békésen szól: bár azt mondja, Amerikának újabb támadásokra kell felkészülnie, hozzáteszi, hajlandó tűzszünetet kötni, hogy véget érjen a vérontás.

"Ha a béke és stabilitás iránt érzett vágyatok őszinte volt, mi itt vagyunk" - fogalmaz a felvételen hallható hang az al-Dzsazira szerint. Kijelenti, a vérontás felfüggesztésének semmi akadálya. Ugyanakkor az al-Dzsazira szerint beszél George Bush amerikai elnök és az amerikai "hadurak" téves politikájáról és a zsebükbe vándorló dollármilliókról.

"Mi egyre erősebbek vagyunk, amíg a ti helyzetetek rosszból rosszabbra fordul" - fogalmaz és azt mondja: a háborúk befejezésével megkezdődhetne a hadműveletekben elpusztított Irak és Afganisztán újjáépítése. Dick Cheney amerikai elnökhelyettes trükknek minősítette bin Laden felvetéseit.

A korábbiaknál békésebb hangvételt magyarázhatja az, hogy az utóbbi időben a muszlim világban is több támadás érte az al-Kaidát, főleg annak Abu Muszad az-Zarkávi által vezetett iraki szárnyát, amely arabokat sem kímélve hajtott végre merényleteket. Egy a CIA által tavaly elfogott üzenet szerint emiatt az al-Kaida vezetése meg is rótta Zarkávit.